Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jednostavne i slasne: Bosanske klepe su idealne za iftarsku sofru

Preuzmite sliku

Klepe su u mnogim zemljama, poput Afganistana i Rusije, ali posebno u Turskoj poznate kao manti/mantije. Zapravo dolaze iz Azije, ali ih je svaka zemlja prilagodila u nešto “svoje”.

Klepe se nazivaju i bosanskim raviolima ili mantijama, jer se pripremaju na sličan način. Ipak, Hanuma kocht kaže da se klepe po mnogo čemu razlikuju od raviola.

Mesni nadjev je sirov, a tijesto je deblje i mekše od klasičnog tijesta za tjesteninu. Ovo jelo je tako jednostavno i ne čudi što se smatra jednim od nacionalnih jela Bosne i Hercegovine.

Recept za cca 2-3 osobe

Sastojci za tijesto

300 g glatkog pšeničnog brašna

1 jaje i 1 žumanjak

2 kašike ulja

100 ml tople vode

1 ravna kašičica soli

Za fil

150 g goveđeg faširanog mesa; 1 mala ili pola velike glavice crvenog luka; 1 kašičica paste od bijelog luka ili 1 čehno; 1 ravna kašičica soli; na vrh noža bibera.

Preljev 1

1 čaša kiselog vrhnja (=250 g); 1 kašičica paste od bijelog luka ili 1 čehno; ¼ kašičica soli.

Preljev 2

50 g maslaca; 1 kašičica crvene mljevene paprike; 1 kašičica koncentrata od paradajza; Svježe ili zamrznuto začinsko bilje kao vlasac, peršun i menta.

Priprema

1) Prvo pripremite tijesto, pošto ono mora da odmara. U posudi pomiješajte brašno i so. Dodajte ulje i toplu vodu.

2) Zamijesite kompaktno i malo tvrđe tijesto (ručno ili kuhinjskom mašinom). U slučaju da je premekano, dodajte još brašna. Ono je malkice mekše od klasičnog tijesta za tjesteninu.

3) Tijesto prepolovite i formirajte 2 loptice. Stavite ih na tanjir i prekrijte prozirnom folijom kako se nebi osušilo. Ostavite 30 min da odmara.

4) U međuvremenu pripremite fil. Kockice luka podinstajte u tavi na ulju. Mnogi ih stavljaju sirove ali na ovaj način bolje razviju aromu i lakše su za želudac.

5) Pomiješajte meso, luk, bijeli luk, so i biber. Rukama dobro sjedinite.

6) Pripremite 2 tacne koje obložite pek papirom, oklagiju i još malo brašna, oko 100 g, za razvaljanje tijesta. Najbolje je da tijesto razvijete na stoljnjaku. Tako se neće zalijepiti za radnu površinu, niti ćete nju oštetiti. Uzmite stoljnjak koji je dovoljno velik (min. 50×50) i ne baš najljepši jer se može isprljati.

7) Razvaljajte tijesto na 2 mm debljine. Koristite samo onoliko brašna koliko je potrebno da vam se ne lijepi za oklagiju. Što više brašna, to ćete ih kasnije teže zalijepiti.

8) Ako ste prefekcionisti, uzmite lenjir i izrežite tijesto na oblik pravougaonika ili kvadrata a zatim na manje kvadrate od 8 cm ili 5 cm (mini-klepe) veličine. Dio tijesta koji upravo ne filujete, prekrijte krpom kako se nebi osušio. Inače će biti teško krajeve zalijepiti.

9) U sredinu svakog kvadrata stavite malu količinu fila. Prekrijte strane tako da stvorite trokut i prstima istisnite zrak. Stisnite krajeve prstima pa viljuškom.

10) Klepe redajte na pripremljenu tacnu. Nastavite ovako dok ne potrošite tijesto. Ostatke uvijek umotajte u prozirnu foliju kako vam se nebi osušili. Od ostataka (kad ga režete na kvadrat ili pravougaonik) formirajte tijesto i od njega također pravite klepe.

11) Prije nego što klepe kuhate, pripremite preljeve. Pomiješajte vrhnje, so i bijeli luk. Za drugi preljev u tavi ili malom loncu otopite maslac i dodajte papriku i koncentrat paradajza.

12) U loncu prokuhajte dovoljno vode i dodajte soli (2-3 kaškice). Smanjite vatru na 6. stepen od 9) i kuhajte klepe dok ne počnu da plivaju na površini. Izvadite ih i pustite da se okapaju. Stavite ih odmah na tanjir.

13) Prelijte bijelim pa crvenim preljevom.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,