Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hranjiv i pun energije: Smoothie s bananom i hurmama idealan napitak za sehur i iftar

Preuzmite sliku

Popularno

Hurme su najtraženija hrana tokom mjeseca ramazana, zbog toga što je u islamskoj tradiciji ustaljen običaj prekida posta upravo hurmama.

Međutim, hurme su sastavni dio brojnih slastica, a sve češće su neizostavni sastojak smoothiea.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su idealan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Hurme su prvenstveno veoma hranjive, jer su sušene, zbog čega je sadržaj kalorija veći nego kod većine svježeg voća, a većina tih kalorija dolazi iz ugljikohidrata.

Zbog svoje hranjive vrijednosti, osim za prekid posta, preporučuje se konzumiranje hurmi i na sehuru, za započinjanje posta.

Hurme mogu biti sastavni dio modernih jela, ali i hranjivih smoothia. U nastavku vam donosimo recept za smoothie s bananama i hurmama, koji je idealan za sehursku trpezu.

Potrebni sastojci:

2 šolje mlijeka

1 zaleđena banana

30 g hurme

20 g badema

1/8 čajne kašike cimeta

Pripremljenje sastojke stavite u blender, a potom iz izmiksajte. Nakon serviranja, uživajte u idealnom ramazanskom napitku. (vijesti.uk)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,