Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čokoladni puding, fini i kremasti desert

Preuzmite sliku

Ako danas ne znate šta ćete pojesti slatko poslije ručka, napravite sebi puding ili kupite gotovi.

Isprobajte neki novi okus ili napravite domaći puding. Puding je fini i kremast desert koji se uglavnom sastoji od mlijeka i gotovoga kupovnoga praha, a možete napraviti i svoj domaći.

Ako vam nije dosta samo puding, napravite kolač ili tortu s pudingom i uživajte u ukusu. Donosimo vam recept za domaći puding.

Za puding će vam trebati ovi sastojci:

500 ml mlijeka
100 g gorke čokolade
2 – 3 kašike gustina
2 – 3 kašike šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 bjelanjka

Priprema: 

Od mlijeka odliti 100 ml i staviti sa strane. Ostatak mlijeka izliti u lonac i staviti da kuha na niskoj temperaturi.

Gorku, tamnu čokoladu izlomiti na manje komadiće i staviti u vruće mlijeko i rastopiti je uz stalno miješanje.

Kad je čokolada otopljena, posudu staviti sa strane. Gustin umiješati u 100 ml sačuvanog mlijeka. Čokoladno mlijeko opet staviti na vatru da zavrije. Šećer, vanilin šećer i sol umiješati za vrijeme grijanja.

Čim mlijeko zavrije uliti u njega izmiješani gustin. Stalno miješati dok se puding ne počne kuhati i zgušnjavati. Lonac s pudingom maknuti sa štednjaka.

U visokoj posudi istući čvrsti snijeg i umiješati ga u malo ohlađeni puding dok ne postane prozračan i lagan. (Coolinarika)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,