Čokoladni puding, fini i kremasti desert
Foto: Tuzlanski.ba

Ako danas ne znate šta ćete pojesti slatko poslije ručka, napravite sebi puding ili kupite gotovi.

Isprobajte neki novi okus ili napravite domaći puding. Puding je fini i kremast desert koji se uglavnom sastoji od mlijeka i gotovoga kupovnoga praha, a možete napraviti i svoj domaći.

Ako vam nije dosta samo puding, napravite kolač ili tortu s pudingom i uživajte u ukusu. Donosimo vam recept za domaći puding.

Za puding će vam trebati ovi sastojci:

500 ml mlijeka
100 g gorke čokolade
2 - 3 kašike gustina
2 - 3 kašike šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 bjelanjka

Priprema: 

Od mlijeka odliti 100 ml i staviti sa strane. Ostatak mlijeka izliti u lonac i staviti da kuha na niskoj temperaturi.

Gorku, tamnu čokoladu izlomiti na manje komadiće i staviti u vruće mlijeko i rastopiti je uz stalno miješanje.

Kad je čokolada otopljena, posudu staviti sa strane. Gustin umiješati u 100 ml sačuvanog mlijeka. Čokoladno mlijeko opet staviti na vatru da zavrije. Šećer, vanilin šećer i sol umiješati za vrijeme grijanja.

Čim mlijeko zavrije uliti u njega izmiješani gustin. Stalno miješati dok se puding ne počne kuhati i zgušnjavati. Lonac s pudingom maknuti sa štednjaka.

U visokoj posudi istući čvrsti snijeg i umiješati ga u malo ohlađeni puding dok ne postane prozračan i lagan. (Coolinarika)