Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cheesecake: Pripremite kremasti kolač od sira uz jednostavan recept

Preuzmite sliku

Torta od sira ili cheesecake jedan je od najomiljenijih deserata u svijetu, a naziv po kojem ga znamo i kod nas nastao je u New Yorku. Arnold Reuben, vlasnik legendarnog restorana Turf u New Yorku iz 1920-ih, tvrdio je da je njegova porodica razvila prvi recept za tortu od krem ​​sira, jer do tada, sve ostale slastičarne koristile su svježi sir.

Prema legendi, u jednoj privatnoj kući poslužili su mu pitu od sira, a on se zaljubio u poslasticu i zatražio recept od domaćice. No, kolač od sira ima puno dužu historiju.
Vjeruje se da je otok Samos u Grčkoj mjesto porijekla prvog kolača sa sirom. Antropolozi su tamo pronašli zakopane kalupe za sir koji su datirani oko 2.000 godina prije nove ere. Pretpostavlja se, da su sir i hrana pripremljena od sira vjerojatno bili prisutni hiljadama godina prije toga.

Stari Grci su do petog stoljeća prije nove ere, radili prve poznate kolače od sira, koji su se radili od svježeg sira umućenog s brašnom i medom i pečenih na zemljanoj tavici. U Europi se do kasnog srednjeg vijeka kolač od sira ponovno pojavio u obliku kolača s podlogom od tijesta.

Danas postoji bezbroj recepata za cheesecake s raznim nadjevima i preljevima, u svakoj zemlji se priprema sa nekim specifičnim sastojcima ili dodacima, primjerice s podlogom od tijesta ili keksa, a najjednostavniji cheesecake sastoji se samo od jaja, šećera, sira i vrhnja.

Recept za tortu od sira, odnosno popularni cheesecake

Sastojci:

6 jaja

6 kašika šećera

300 g krem ​​sira

400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pjenasto izmiksajte jaja i šećer, pa dodajte krem ​​sir i miksajte dalje. Zatim ulijte slatko vrhnje i dobro promiješajte. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 25 minuta. (Skuhaj.hr)

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,