Život velikana: Branko Ćopić je do samog kraja pisao u običnim đačkim sveskama, a olovku oštrio istim nožem
Foto: Tuzlanski.ba

"Čovjek treba da bude okružen prijateljima, a koji su prijatelji veći nego knjige", rekao je 1973. godine Branko Ćopić u emisiji Dvogled.

Djeca iz Ugrinovaca poželjela su tada da vide usijanu masu, Branka Ćopića, stijenu, dugačku čokoladu, zmiju-aždaljku i hiljadu drugih stvari. Milan Brujić i Dragan Babić su sve to pronašli. U susretu sa Branko Ćopićem omiljeni pisac brojnih mališana ispričao im je kako stvara knjige, ali i da su one najbolja odbrana od "nepismenjaka" koje ih se plaše kao da su aždahe.

- E pa kako čovjek piše. Da bi nešto napisao, on to mora imati u glavi. Mora smisliti. Pa onda je potrebno da to iskaže jezikom. Na primjer, ja sam napisao u jednoj svesci pjesmu, pa sad da čujem kako to izgleda kada se izgovori. Kada hoću nešto da dotjeram, imam gumu da je obrišem - rekao je Branko Ćopić prije skoro 50 godina.

Branko je odao i svoje male rituale - da proslavljeni umjetnik i dalje piše u običnim đačkim sveskama, da koristi grafitnu olovku koju oštri istim nožem već 20 godina unazad.

- Nož dobro čuvam, pa ne volim da mi se ovde vrzmaju prijatelji i djeca, jer obično to vole da ukradu - otkrio je on.

Priznao je i da su mu omiljeni književni likovi Don Quijote i Sancho Panza, dvojac potekao iz pera Miguel de Cervantes.

- Ovo je dobri vojnik Švejk, rađen po romanu Jaroslava Hašeka. Ovo je naš David Štrbac, kome viri jazavac iz torbe, a ovo su moji junaci Nikoletina Bursać i Jovica Jež. Tako da ja svoje omiljene junake imam stalno pred očima, pa kada pišem, ja se njima inspirišem, sjećam se njihovih doživljaja i dogodovština - pokazao je Branko. (Telegraf.rs)