Traže novac od roditelja: Korona je ubila glamurozni život influencera na Instagramu
Foto: Tuzlanski.ba

Koronavirus možda nije potpuno promijenio svijet, ali je potpuno promijenio Instagram.

Milioni korisnika najpopularnije društvene mreže posljednjih 40-ak dana gledaju većinom takozvane "lajvove" i stare slike poznatih influencera. Bussines Insider piše da je promet Instagram livea porastao za više od 200%.

BBC piše da je Instagram biznisu za sada odzvonilo i da je koronavirus definitivno ubio glamurozni život influencera.

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa su dalekosežne, a proračuni za oglašavanje i marketing među prvima su koji se smanjuju dok poduzetnici pokušavaju preživjeti.

To će stvoriti probleme i najvećim medijima, ali će ipak najpogođeniji biti influenceri na Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Kompanije im jednostavno neće moći plaćati reklame.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Memories from the Amazon. #Ecuador

Objavu dijeli Alex Outhwaite (@alexouthwaite)

Ne samo da će ostati bez sponzorstava nego su ostali i bez mogućnosti stvaranja sadržaja na društvenim mrežama. Proizvodnja je stala pa nemaju što reklamirati. Putovati se ne može pa moraju ostati kući.

"Moje posljednje putovanje bilo je u februaru. Trebala sam otići u Finsku u martu, u Etiopiju u aprilu i na Maldive naredne sedmice - vjerojatno provodim više od pola godine izvan zemlje", za BBC kaže travel blogerica, Alex Outhwaite.

Novac se topi, a novi još dugo neće zaraditi

Prihod od oglasa samo s njenog YouTube kanala smanjio se na manje od 100 funti, što je pad za oko 1000 funti mjesečno. Izgubila je novac i za letove za putovanja koja su sada otkazana.

'Sve se okrenulo naglavačke", kaže. 'Od prihoda koje imam i ušteđevine neću još dugo moći živjeti.'

Karen Beddow napustila je posao advokatice prije četiri godine kako bi vodila svoj blog o porodinčnim putovanjima Mini Travellers.

Ovaj mjesec zaradila je samo 350 funti, što je 95% manje nego u januaru.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

HAPPY NEW YEAR FROM BALI! 🚀 🌴To bring in 2020 @gypsea_lust and I decided to throw a house party with a bunch of our favourite people! 2019 was probably the best year of my life for many reasons, building our dream home in Bali, expanding our family with @oreothedoodle and our 2 adopted kittens, and meeting a bunch of new people who have now become our life long friends! So thankful to bring in the new year with such an epic group, from all around the world! Big thanks to our good friend @ulla_nuna for helping to organise this party and of course to our soon to be neighbour @lizziemacpherson for letting us use her half built house next door for the after rave 😅 I can’t wait to see what 2020 brings, let’s smash it! #newyearseve

Objavu dijeli JACK MORRIS (@doyoutravel)

'To je mali posao koji sam gradila zadnjih šest godina i u to sam uložila puno vremena', kaže ona. 'Mislim da ljudi ne vide koliko se truda odvija iza kulisa - morate biti u mogućnosti snimiti fotografije, uređivati videozapise, slati račune, popravljati web stranicu, odgovarati na e-poštu', požalila se.

Svi događaji su otkazani, influenceri posuđuju novac od roditelja

Koronavirus je upropastio posao i Birkin Boyu.

Israel Cassol, poznatiji kao Birkin Boy po svojoj kolekciji dizajnerskih torbica u vrijednosti većoj od 100 000 funti, bio je masno plaćen za pojavljivanje na događajima i predstavljanje brendova na svom Instagramu. Sada kaže da mora posuditi novac od svog oca kako bi sastavio kraj s krajem.

"Sve je otkazano", objašnjava. "Obično objavljujem slike s torbama i luksuznom odjećom, ali to trenutno niko ne želi vidjeti - nikoga ne zanima moda jer nitko nikamo ne ide", kaže Birkin Boy. (Index.hr)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#thebirkinboystyle

Objavu dijeli THEBIRKINBOY (@thebirkinboy)