Šta Australija radi na Eurosongu i šta će se dogoditi ako pobijedi?
Foto: Tuzlanski.ba

Odmah nakon što se na eurovizijsku pozornicu popela australska predstavnica Kate Miller-Heidke, na internetu je počela rasprava o tome šta Australija uopće radi na Eurosongu.

Australija se na Eurosongu takmiči od 2015. godine, kada je nastupila u finalu povodom 60. rođendana i jedina je zemlja izvan Euroazije koja sudjeluje na takmičenju, osim Maroka koji se prvi i jedini put na takmičenju pojavio 1980. godine. Najveći razlog za suučešće Australije na Eurosongu je iznimna popularnost takmičenja u toj zemlji.

Australski SBS prenosi Eurosong od 1983. godine i nakon prvog emitiranja do sve današnjeg dana nije pala popularnost, a razlog tomu je, navodi se, činjenica da dobar dio Australaca vuče porijeklo iz Europe, osobito Velike Britanije.

Osim godišnjih takmičenja, SBS je prenosio i jubilarne 50. i 60. Eurosongove. Nadalje, Australci su tokom posljednjih desetljeća na Eurosongu sučestvovali na različite načine - kao izvođači koji su predstavljali druge države ili autori pjesama.

Ovo je peta godina kako se Australija takmiči na Eurosongu. Dođe li do toga da australski izvođač pobijedi na Eurosongu, takmičenje se ne seli u Australiju.

Australija će u tom slučaju natjecanje organizirati s jednom od zemalja članica EBU-a, a glavni izbori su Njemačka i Velika Britanija. (Index.hr)