Sjećanje na genija: Mijenjao je svijet, radio za platu od 1 dolar a otkaz mu je dala i vlastita firma
Foto: Tuzlanski.ba

Na jučerašnji dan 1955. godine, rođen je biznismen, tehnološki inovator i jedan od najutjecajnijih ljudi u svijetu računarske industrije, Steve Jobs.

Preminuo u 56. godini

Jobs je najpoznatiji kao osnivač kompanije Apple Computer, koju je otvorio s prijeteljem Steveom Wozniakom.

Davno prije Applea, Jobs je izradio računar Lisa, koje je nazvao po izvanbračnoj kćerki. Bio je to prvi računar s ikonicama na zaslonu, što je postao put brojnim softverskim kompanijama, poput Microsofta. Uslijedila je generacija računara Macintosha, a zanimljivo je da i taj naziv duguje vrsti popularnih jabuka u SAD-u.

Protjeran iz vlastite firme

Nakon što je IBM u proizvodnju pustio IBM PC, zasjenivši tako Jobsove tehnološke inovacije, Steve je protjeran iz vlastite firme. Jobs je u međuvremenu otvorio kompaniju NeXT, da bi istu, zbog krize u kojoj se Apple Computers bez njega našao, prodao upravo svojoj bivšoj kompaniji za vrtoglava cifru od 402 miliona dolara.

Jobs je zamoljen da se vrati u Apple, što je prihvatio te je odmah imenovan predsjednikom. Uloživši u funkcije i dizajn gadgeta i ostalih inovacija, Appleovi su proizvodi ponovno dobili na popularnosti, pa je Jobs proglašen spasiteljem Applea.

Jobs je i suosnivač animacijskog studija Pixar, nakon Disneyja, jednog od najpopularnijih distributera za animirane filmove na svijetu. Pixar je iznjedrio franšizu "Priča o igračkama", "Život buba", "Up!" i "U potrazi za Nemom".

Mjesečna plata iznosila dolar

Zanimljivo je što je Jobs od 2001. godine postao predsjednik Applea, ali je kompanijom upravljao za platu od jednog dolara mjesečno i tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najslabije plaćeni menadžer.

Nažalost, nedugo nakon, Jobs je obolio od rijetke vrste tumora gušterače, zbog čega je operisan 2004. godine. Nažalost, sav novac koji je imao nije mu mogao kupiti zdravlje te je 5. oktobra 2011. godine preminuo u 56. godini života.

O Jobsu je snimljeno mnogo filmova, od kojih je jedan "Jobs" iz 2013, gdje ga je utjelovio Ashton Kutcher te "Steve Jobs" iz 2015, u kojemu je inovatora tumačio Michael Fassbender.

Glumac je za izvedbu zaradio nominaciju za prestižnu nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu, dok je za najbolju žensku glavnu ulogu nominirana Kate Winslet iz istog filma, koja je igrala Jobsovu vjernu pomoćnicu, kolegicu Joannu Hoffmann.

Jobs bi juče proslavio 62. rođendan. (faktor.ba)