Pokrenut projekt sufinansiranja digitalizacije kino dvorana u BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Fondacija za kinematografiju pokreće projekat sufinansiranja digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.

Namjera je da se u što skorijem periodu, a najdalje do kraja ove godine digitalizira što veći broj dvorana u gradovima i opštinama u Federaciji BiH. Na taj način bi bilo omogućeno stanovnicima lokalnih zajednica da u isto vrijeme kad i u velikim centrima Bosne i Hercegovine i Balkana pogledaju bh. i regionalna filmska ostvarenja kao i aktuelne filmske naslove iz evropske i svjetske produkcije.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo bi u okviru projekta na određenom nivou obezbijedila finansiranje nabavke opreme za opremanje dvorana za digitalne filmske projekcije po prioritetima, kao i obuku odgovornih u poslovima tehničkog opsluživanja, distribucije, promocije i marketinga.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo poziva sve zainteresovane lokalne zajednice (opštine ili gradovi) ili javne ustanove iz Federacije BiH da se u narednom periodu a zaključno sa 20. martom obrate inicijalnim pismom namjere. U pismu se trebaju navesti osnovne informacije o dvoranama kojima upravljaju (broj mjesta, prateća infrastuktura i osnovni podaci o lokalnoj zajednici koja gravitira toj dvorani).

Nakon iskazanog inicijalnog interesa bit će objavljeni kriteriji po kojima će biti rangirani zainteresirani subjekti, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju. (Fena)