Hrvatski veterani podnijeli su kaznenu prijavu protiv organizatora koncerta Bijelog dugmeta u Splitu, a traže i da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Razlog su jedna pjesma i jugoslavenska zastava na videozidu tokom sinoćnjeg koncerta. 

Podnesen zahtjev da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj
Foto: Screenshot

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara podnijela je prijavu Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba zbog koncerta grupe Bijelo dugme koji se održao u subotu navečer u Splitu.

Kako su naveli, razlog prijave je "promovisanje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije su politike odgovorne za strašne zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku."

Povod za prijavu je pjesma "Pljuni i zapjevaj, Jugoslavijo" koju je sinoć otpjevao Alen Islamović, dok se na ekranu iza njega prikazivala jugoslovenska zastava.

"Tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne u skladu s važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Promovisanje propale i sada već 34 godine nepostojeće komunističke tvorevine, te simbola kojim se razarala Hrvatska, protjerivala i ubijala djeca, žene i nemoćni, ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promoviranja nečega čega se svaka poštena osoba stidi, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno tijelo - Hrvatski sabor, te Vijeće Europe", navodi se u tekstu koji potpisuje Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

"Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubistva miliona ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka su bezobzirno promovisali i 'častili' usred Splita Alen Islamović i njegovi saradnici. U skladu s gore navedenim, tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih", napisala je Gregurić.

Nakon ovoga, oglasio se i menadžer Bijelog dugmeta.

''U pjesmi nema ništa uvredljivo što bi moglo nekoga povrijediti. Cijeli dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju radila je kuća iz Zagreba. Možda nekome smetaju simboli Jugoslavije. Ta pjesma se pjeva svuda u Hrvatskoj. Izveli smo je prije nekoliko dana u Puli. U Splitu su je svi pjevali, bilo je 15.000 ljudi. Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove sporne pjesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca'', poručuje menadžer grupe Adis Gojak.