Foto: Tuzlanski.ba

Fawlty Towers" proglašen je najvećim britanskim sitcomom svih vremena.

Popis 20 najboljih britanskih sitcoma svih vremena sastavljen je od strane 42 stručnjaka za magazin Radio Times, a na vrhu se našao upravo klasik s Johnom Cleeseom u glavnoj ulozi, prenosi index.hr.

Humoristična serija čija se radnja odvija u kaotičnom hotelu uz more u Torquayu, koji vodi nekompetentan i vrlo nervozan upravitelj John Cleese, našla se ispred "Oca Teda" ("Father Ted"), koji je prikazivao živote trojice nefunkcionalnih svećenika i njihove domaćice, dok je na trećem mjestu sitcom "Ja sam Alan Partridge" ("I'm Alan Partridge") sa Steveom Cooganom u naslovnoj ulozi.

Iako se "Fawlty Towers" emitovao samo dvije sezone (1975. i 1979.), popularnost njegovih 12 epizoda izdržala je test vremena i često se ponovno emituje, a one-lineri Basila Fawltyja u Britaniji su postali dio folklora u komediji.

Cleese je rekao da je imao sreće što je radio na BBC-ju kada su odluke donosili ljudi koji su zapravo i stvarali program te je odao počast glumcima i producentima te televizije, a prije svega Johnu Howardu Daviesu, koji je režirao prvih šest epizoda "Letećeg cirkusa Montyja Pythona".

"Crna guja" našla se na 4. mjestu, "Mućke" na 6., "U uredu" na 12., a ostatak ljestvice možete vidjeti ispod. (Tuzlanski.ba)