Foto: Tuzlanski.ba

'Na mjesečno reketiranje zarade na kanalu ne pristajemo' navodi vlasnik popularnog kanala. 

Kada je 2013. godine na YouTubeu objavio dječiju pjesmu “Mama voli bebu”, Nikola Tomić poznatiji pod imenom Nykk Deetronic nije ni slutio da će postati popularan na cijelom Balkanu i imati više od 220 miliona pregleda samo na ovom videu.

Uslijedile su potom adaptacije na više jezika (bosanski, kineski, italijanski, španski jezik...) a kreirao je i nove hitove te počeo praviti crtane filmove.

Snimanje “Maksimovih avantura” zapravo predstavljaju Nikolinu porodicu (ženu, dijete, kuću-Mašu, papagaja, ribice).

- Stizanjem našeg sina prvijenca, dobio sam beskrajnu inspiraciju za kreiranje videa, tako da mi je, svakako najljepši i najdraži i najpopularniji video ‘Mama voli Bebu’ jer je vezan za prvu godinu odgajanja bebe Maksima, istakao je Tomić za Tuzlanski.ba.

Hit “Mama voli bebu” nastao veoma slučajno kada je njegova supruga Jelena otpjevala tekst ove pjesme sinu Maksimu. Tomić je snimio najprije telefonom napravio animaciju, a pjesmu je otpjevala Jelena Kovačević.

Brend “Mama voli bebu” i drugi koji su zaludili djecu Balkana, uklonjeni sa youtube kanala 

Nakon nekoliko godina rada, truda i vrtoglave ekspanzije kanala, YouTube je Nikoli omogućio lagodan život, priznanja ali i zainteresovanost velikih kompanija za ono što je radio. Međutim, brisanje čuvenog videa "Mama voli bebu" sa zvaničnog kanala, kao i "Deda Mile ima Farmu", "Mi smo Pilići", "Kad si sretan" rastužio je brojnu djecu, roditelje ali najviše samog autora, koji ne krije razočarenje, koje je podijelio a svojim pratiocima kojima je pokušao objasniti šta se zapravo desilo:

- Poštovani pratioci, roditelji... Sada nam je zaista potrebna Vaša pomoć... Kanal namijenjen prvenstveno našem sinu Maksimu a potom i svoj ostaloj djeci je pod konstantnim napadom jedne te iste grupe napadača - Advantec Group DOO koji ucjenjuju i uznemiravaju moju porodicu i mene zahtevajući 50% zarade sa kanala kako bi prestali sa napadima... Zbog toga što na to ne pristajem ni po koju cijenu - rezultira konstantnim napadima i rušenju Youtube kanala, naveo je Tomić, te pokušao objasniti detaljnije problematiku koja ga zadesila.

"Prvo, registruju moj žig (logo) kao njihov pa nakon dvije godine 'drndanja' dobijem logo, crtaći se vrate. Zatim se plati radnik (čiji je zadatak da crta pozadine za epizode) koji ode u Zavod za intelektualnu svojinu, plati 15.000 RS (250 KM), „zaštiti“ svoja remek djela (drvo, brdo, lišće, cvijeće...) pa onda on obori crtane filmove. (inače cijena vektorskih asseta, pozadina i sl. se kreću od 2 do 25 dolara na bilo kom Stock-u)... Upravo taj crtač pozadina prvo izjavi „da je radio za sebe i da se iznenadio – otkud njegove pozadine kod mene na kanalu?“ (nevjerovatno zar ne?).

A onda promijeni izjavu „da je ipak radio na crtaćima „Maksimove avanture“ za tu slavnu firmu“ (a čije su Max. avanture? Moja porodica sa sve kučetom, svi likovi i događaji iz naših života (našeg Maksima, njegove „provale“ kad je bio mali, naše kuće, naše životinje, ženin glas, moja muzika, kompozicija, pjevanje... naš život prepričan kroz 3 minuta po epizodi).

Sve ću objaviti jednog dana, samo da nađem vremena, ovo je tolika glupost da ja i dalje ne mogu da vjerujem – kako ovo može da se dešava, kada je svima jasno, svi znaju sve...

A pošto na mjesečno reketiranje zarade na kanalu ne pristajemo – pojavi se lik i prijavi nešto što nema veze sa životom i obriše „Mama voli bebu“ glavni video (koji je imao preko 220 miliona pregleda, nema veze kakav je, ali je ipak bio neki uspjeh). pa obriše „Piliće“...

- Živjela zloba, mržnja, koncentrisano bavljenje mučenja porodica. Pravde ima samo je spora", zaključuio je Tomić u svom javnom obraćanju na društvenim mrežama. (Tuzlanski.ba)