Film 'Slobodan': Najbolji dokmunetarac 20. izdanja Mediteran Film Festivala
Foto: Tuzlanski.ba

Film "Slobodan", režisera Michela Toesca iz Francuske, jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 20. Mediteran Film Festivala, koji se od 21. do 24. augusta održavao u Širokom Brijegu.

Žiri kojeg su činili Alejandro Diaz Castano, Alen Drljević i Dževdet Tuzlić je naveo da film "Slobodan" tretira aktuelnu i univerzalnu temu.

"Autentičnim filmskim jezikom i autorskim pristupom na fascinantan način promoviše iskonske ljudske vrijednosti", navedeno je u odluci.

Također, dodijeljene su dvije specijalne nagrade: Izraelskom filmu "Porodica u tranziciji", režisera Ofira Trainina te slovensko-hrvatsko-italijanskoj koprodukciji, filmu "iOtok", režisera Mihe Čelara.

Prema mišljenju publike, najbolji film je "Dani trešnje", sirijskih režisera Mohamada i Ahmada Malasa.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vera Robić Škarica, Sara Fgair i Marijana Mikulić, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma najboljim je proglasio ostvarenje "Groblje", režisera Pabla Adiega Almudevara iz Španije.

Nagrađeni su film "Korak", turskog režisera Haydara Demirtasa, za kojeg žiri kaže da je s jedne strane priča o čovjeku koji je svoj život odlučio žrtvovati na neki način i dati se za pomoć svojim sunarodnjacima. Kroz priču filma otkrivamo dvoličnost velikih svjetskih sila, prenosi Fena

Posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu "Svoga oca sin", izraelskog režisera Hillel Ratea.

Nagradu HT Eroneta, koja se dodjeljuje posjetiteljima festivala kao najboljem filmskom kritičaru koji ocjenjuju najbolji film, osvojio je Danijel Lukić.

Filmovi "Usput" i "Dvica" koji su nastalu na filmskoj radionici MFF School, su prikazani na ceremoniji zatvaranja.

Direktor festivala Tomislav Topić, je na zatvaranju zahvalio svima koji su podržavali i podržavaju Festival.

"Mi kao festival ulazimo u treću deceniju. Ići ćemo i dalje putem koji smo ucrtali", rekao je Topić.

Nakon svečane dodjele nagrada, 20. MFF je zatvoren projekcijom igranog film Quentina Tarantina "Bilo jednom u Hollywoodu". (Tuzlanski.ba)