Svjetskom premijerom filma "Nakon ljeta" bosanskohercegovačkog režisera Danisa Tanovića počeo je 30. Sarajevo Film Festival.

Foto: Fena

Filmska smotra okupila je brojne poštovaoce sedme umjetnosti, filmske autore iz zemalja regije i svijeta koji će u narednih sedam dana uživati ne samo u filmskim ostvarenjima, već i brojnim pratećim sadržajima.

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi veliki broj filmova, od kojih će u okviru Takmičarskog programa biti prikazano osam dugometražnih igranih filmova, 17 dugometražnih dokumentarnih filmova, pet kratkih igranih, devet kratkih dokumentarnih filmova i 11 studentskih filmova.

Prije same projekcije Tanovićevog filma, tradicionalno je održana svečana ceremonija otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo, a tom prilikom je direktor SFF-a Jovan Marjanović kazao kako se ove godine obilježavaju tri decenije posvećenosti prikazivanja najkvalitetnijih filmova, dok SFF ujedno služi kao platforma za razvoj regionalnih kinematografija.   

"Ovo izdanje festivala donosi brojne novine, uspostavili smo nove lokacije koje će, nadamo se, postati novi kulturni centar našeg grada, time i BiH. Sve ovo radimo s nadom da ćemo na tom mjestu ubrzo imati savremeni prostor posvećen kulturnim događanjima. Želim iskazati zahvanost prijateljima festivala, cijelom timu, njihova strast prema filmu i posvećenost su pravi pokretači ovog događaja", poručio je Marjanović.

Na svečanoj ceremoniji, u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, Počasno Srce Sarajeva uručeno je palestinskom reditelju Eliji Suleimanu, a u sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) prikazana je retrospektiva izabranih filmova ovog višestruko nagrađivanog autora.

Suleiman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala (2019.) kada je u programu Open Air prikazan njegov film “To mora biti raj” koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Cannesu, predsjednik žirija 22. Sarajevo Film Festivala (2016.) te gost 19. Sarajevo Film Festivala (2013.).

Za nagrade "Srce Sarajeva" takmičit će se ukupno 54 filma iz četiri takmičarske kategorije, dok će još tri filma biti prikazana izvan konkurencije.

Trideseti Sarajevo Film Festival donosi više od 240 filmova iz 70 zemalja u više od 20 programskih selekcija: takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, Open Air, Summer Screen, U fokusu, Posvećeno, Dan ljudskih prava…

U takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma bit će prikazano 19 svjetskih, devet međunarodnih, tri evropske, 23 regionalne i tri bosanskohercegovačke premijere.

Dobitnici "Počasnog Srca Sarajeva" ove godine su i holivudska zvijezda Meg Ryan, glumački, scenaristički i rediteljski talent John Turturr te reditelj, scenarista i producent Alexander Payn.

U cilju podizanja svijesti o klimatskim promjenama, Sarajevo Film Festival ove godine uveo je novu nagradu: Posebnu nagradu za ekološku osviještenost, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH.

Već osmu godinu bit će održan program koji posebno plijeni regionalnu publiku, a to je "Pretpremijera serija", gdje će biti predstavljeno sedam serija s područja bivše Jugoslavije.

Atmosfera sa otvaranja SFF-a i ove godine je prenesena u Mostar i Tuzlu, gdje publika večeras ima priliku gledati premijeru filma "Nakon ljeta“, a narednih dana i pojedine filmove iz ovogodišnjeg programa.

Sarajevo Film Festival će biti završen 23. augusta tradicionalnom dodjelom nagrada Srce Sarajeva za najbolje autore i ostvarenja, kao i drugih festivalskih i partnerskih nagrada.