Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini je sredinom jula ove godine poslalo pismo premijeru Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću vezano za težak položaj bh. kinematografije. 

Reditelji i rediteljice BiH u pismu nadležnima: Ako ovako nastavite, ugasit ćete domaću proizvodnju
Foto: Ilustracija

Reditelji i rediteljice Bosne i Hercegovine nisu zadovoljni odnosom vlasti prema ovoj vrsti umjetnosti te su uputili i otvoreno pismo nadležnima. 

''Poštovani premijeru Nikšić, nakon godinu i dva mjeseca djelovanja aktuelne Vlade Federacije BiH i nade da ćemo uspostaviti funkcionalan sistem te napokon dobiti moderan filmski centar, sa žaljenjem moramo primijetiti da je kinematografija opet postala talac nejasne kulturne politike te dovedena u najgoru situaciju u zadnjih 20 godina", stoji na početku pisma.

Reditelji tvrde da je proizvodnja filmova potpuno, kako navode, zamrla od Nikšićevog dolaska na vlast.

"Fondacija za kinematografiju Sarajevo je mjesecima zarobljena u birokratsko - administrativno - inspektorskim aktivnostima, koje mi podržavamo, ali zahtijevamo da se birokratske procedure ne rješavaju godinama. Ponudili smo vam rješenje i tražimo da slušate struku. BH Telecom, čiji je vlasnik Federacija BiH, je ugasio rad BHContentLaba uprkos vašem uvjeravanju da ćete ne samo podržati ovaj projekat, već i povećati finansiranje istog. Dakle, ni u segmentu televizije neće više postojati domaći sadržaj i domaća proizvodnja", napisali su.

Navode i da Zakon o kinematografiji nije još stavljen u proceduru, a da autori i autorice ne ostvaruju svoja zagarantovana autorska prava, jer je, kako tvrde, na najodgovorniju poziciju Instituta za intelektualno vlasništvo postavljen ''direktor koji je ranije osuđivan za pronevjere'', a za čije imenovanje je glasala Nikšićeva stranka. 

"U nekoliko zajedničkih sastanaka i dopisa dali smo smjernice, zahtjeve i molbe Vladi s objašnjenjem kako da bez velikih ulaganja i bez velikih birokratskih peripetija kinematografija može biti puno bolja od one koju ste zatekli kada je Trojka došla na vlast. Međutim, svi naši pokušaji pronalaska rješenja, kako s vama, tako i sa ostalim predsjednicima političkih stranaka Trojke - Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom - su rezultirali nepostojanjem bilo kakve akcije i doveli do katastrofalnih rezultata. Ne samo da ste iznevjerili svoja izborna obećanja, nego ste ugrozili kinematografiju države Bosne i Hercegovine, koja je ionako jedva opstajala zbog mizernih ulaganja", ističu.

Uporedili su iz Udruženje rediteljica i reditelja u BiH i ovogodišnje budžete u Hrvatskoj i Srbiji za ovu vrstu umjetnosti. Budžet Hrvatskog audio-vizualnog centra iznosi 15.444.629 eura, a Filmskog centra Srbije oko 15.000.000 eura.

"Budžet za film u BiH ste smanjili sa 1.740.000 eura na 1.510.000 eura. Vašoj Vladi, 'najbolji ambasadori naše države' i 'jedna država bez kulture nije država već teritorija' ne samo da nisu razlog za jaču podršku, nego ovakvim odnosom i nemarom zapravo činite da bosanskohercegovački film nestane. Mislimo da je važno obavijestiti javnost da ako ovako nastavite, u vašem mandatu neće biti više domaće proizvodnje", napisali su.

Na kraju su još jednom pozvali Nikšića da otvori dijalog sa strukovnim udruženjima i napravi temelj za donošenje racionalnih rješenja u ovoj oblasti.

Pismo su potpisali Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Nermin Hamzagić, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić.