Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto je za Netflix važno da pronađete film koji ćete gledati u manje od minute?

Preuzmite sliku

Za Netflix je od velike važnosti da su uz filmove, serije i dokumentarce postavljene prave oznake, a jednako je tako važna i slika uz sadržaj, kao i njegov opis. 

Koliko vjerujete Netflixovoj opciji match, odnosno podudaranje? Riječ je o broju iskazanom u postocima koji pokazuje kolika je vjerovatnost da će vam se neki film, serija ili dokumentarac svidjeti.

No, za dio korisnika ta je brojka ponekad prilično zbunjujuća, jer se neki prijedlozi koji imaju veliki postotak, odnosno velika je vjerojatnost da bi se korisnicima mogli svidjeti, na kraju pokažu kao potpuni promašaj, piše ZIMO.

 • Prema posljednjim medijskim izvještajima, iz Netflixa čak razmišljaju o gašenju te opcije, odnosno ta se brojka u budućnosti možda više neće prikazivati korisnicima.

  Umjesto matcha, Netflix namjerava naglasak staviti na jednu drugu opciju, za koju se nadaju kako će omogućiti bolje prijedloge za gledatelje, odnosno kako će zahvaljujući njoj povećati gledanost sadržaja na svojoj platformi.

  Više od 3 hiljade oznaka

  Riječ je o oznakama (tagovima) koje se prikazuju uz sadržaj na ovom streaming servisu. Uz svaki film, seriju i dokumentarac nalazi se nekoliko ovakvih oznaka koje su napravljene kako bi ukratko opisale o kakvoj je vrsti sadržaja riječ.

 • Na Netflixu postoji čak više od 3 hiljade takvih oznaka, poput; “uzbudljivo”, “realistično”, “SF drama”, “akcija”, “fascinantno”, “medijski cirkus”, “stvarni zločin” itd.

  Najpopularnije oznake na Netflixu su “romantično”, “uzbudljivo” i “napeto”, dok se najmanje koristi – “okupacija: poljoprivrednik”.

  Jedan direktor Netflixa rekao je kako je prosječno vrijeme nakon kojeg korisnici odustaju od gledanja – 53 sekunde. Dakle, ako u to vrijeme ne pronađu nikakav zanimljiv sadržaj na Netflixu, vjerovatno neće gledati ništa.

  Upravo zbog toga je od velike važnosti pogoditi prave oznake za korisnike, a jednako je tako važna i slika uz sadržaj, kao i njegov opis.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje