Popis hrane: Koliko dugo može biti zamrznuta i sigurna za jelo
Foto: Tuzlanski.ba

Namirnice koje predugo stoje u dubokom zamrzavanju lako mogu postati opasne za zdravlje ili izgubiti na svojoj kvaliteti i teksturi. Postoji i hrana koju ne bi trebalo smrzavati.

Vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi. Ipak, mnogi ljudi ne vode previše brige o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije se, normalno, ne mogu sjetiti koliko dugo je to već zamrznuto. Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje stavite naljepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvijek sigurna za jelo.

Ovdje se nalazi popis namirnica i koliko dugo mogu biti zamrznute:

Hljeb, pecivo i kolači:

-Pečen hljebi pecivo - 2 do 3 mjeseca,
-Nepečen hljeb i pecivo - mjesec dana,
-Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci,
-Pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 mjeseca,
-Pečeni kolači svježi - mjesec dana,
-Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci,
-Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca,
-Cheesecake - 2 do 3 mjeseca,
-Palačinke - 3 mjeseca,
-Vafli - mjesec dana.

Meso:

-Janjetina i teletina - 9 mjeseci,
-Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci,
-Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci,
-Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci,
-Govedina bez kosti - do 12 mjeseci,
-Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci,
-Komadi piletine - 9 mjeseci,
-Iznutrice - 3 do 4 mjeseca,
-Divljač - 3 do 4 mjeseca,
-Kuhana šunka - 2 mjeseca,
-Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca,
-Slanina - mjesec dana,
-Kobasice - 1 do 2 mjeseca,
-Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca,
-Hrenovke - 1 do 2 mjeseca,
-Pržena piletina - 4 mjeseca,
-Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci.

Hrana iz mora:

-Bijela riba - 6 mjeseci,
-Plava riba - 2 do 3 mjeseca,
-Dimljena riba - 2 mjeseca,
-Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci,
-Kamenice - 2 do 3 mjeseca,
-Jastog - 12 mjeseci,
-Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci,
-Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci,
-Morska hrana iz konzerve - 2 mjeseca.

Mlječni proizvodi i jaja:

-Maslac - 6 do 9 mjeseci,
-Margarin - 12 mjeseci,
-Mlijeko - 3 do 6 mjeseci,
-Svježi sir - mjesec dana,
-Tvrdi sir - 6 mjeseci,
-Mekani sir - 6 mjeseci,
-Sladoled - 2 mjeseca,
-Jogurt - 1 do 2 mjeseca,
-Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana.

Voće, povrće i orašasti plodovi:

-Citrusno voće - 3 mjeseca,
-Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci,
-Orašasti plodovi - 3 mjeseca,
-Povrće - 8 do 12 mjeseci.

Ostalo:

-Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca,
-Supa od mesa - 2 do 3 mjeseca,
-Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca,
-Supe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca,
-Svježe napravljen sok - 6 mjeseci,
-Složenac - 3 mjeseca,
-Kuhana riža - 3 mjeseca,
-Kuhana tjestenina - 3 mjeseca,
-Pizza - 1 do 2 mjeseca,
-Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci.

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, Kuhana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja. Zatim, u duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patliđan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, napominju kako je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stupnjeva Celzijusevih. (24sata.hr)