Pobijedite depresiju: Nekoliko praktičnih savjeta...
Foto: Tuzlanski.ba

Nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako da na aktivan način pomognete sami sebi i povećate stepen svakodnevnog zadovoljstva te smanjite osjećaj anksioznosti i depresije.

Najprije otkrijte koja je to životna filozofija u osnovi vaše depresivnosti, preispitajte da li takva filozofija ima uporište u realnosti, da li su vaši stavovi prema sebi, drugima i svijetu logični i da li imate koristi od takvog načina razmišljanja. Kada otkrijete svoje samoporažavajuće filozofije, osmislite i zamjenite ih novim samopomažućim filozofijama i stavovima.

Socijani kontakti i druženje 

Ako ste izgubili prijatelje ili iz bilo kojeg razloga niste više u kontaktu sa njima, pronađite nove. Prijatelji dolaze i odlaze, iskoristite svaku priliku da upoznate neke nove ljude. Nikada ne znate kada ćete upoznati neku interesantnu osobu. Budite uvijek otvoreni za nove kontakte.

Rješavanje problema 

Budite hrabri i priznajte sebi da imate određene probleme. Suočite se sa njima umjesto da očajavate, odlažete i izbjegavate njihovo rješavanje. Svaki problem ima neko rješenje - rijetko kad idealno, ali svako rješenje je bolje nego odlaganje i poricanje. Možete se osjećati nezadovljno i frustrirano kada stvari ne idu onako kako ste vi zamislili, ali to ne znači da morate biti nužno depresivni, piše Ženskiportal.ba.

Planiranje budućnosti i dugoročnih ciljeva

Da bi vaš život imao smisao, poželjno je da napravite i neki dugoročni plan, na primjer šta ćete sve uraditi do kraja godine, kako možete da unaprijedite svoje školovanje, posao itd. Formulišite svoje ciljeve i razmišljajte o strategijama za njihovo ostvarivanje. Ko nema ciljeve, nema čemu ni da se nada.

Hobi i nova interesovanja 

Poželjno je da pronađete neke nove aktivnosti i interesovanja koje ćete upražnjavati čisto zadovoljstva radi, a ne radi sticanja neke spoljašnje nagrade. Ovakva vrsta zadovoljstva učinit će da se osjećate ispunjeno i istinski zadovoljno, makar to trajalo i nekoliko sati.

Sitna svakodnevna zadovoljstva 

Ne treba zanemarivati svakodnevna sitna zadovoljstva. Nekada samo šetnja parkom, odlazak u kino, na kafu ili sladoled... može značajno promijeniti vaše tmurno raspoloženje. Nađite vremena da sebe počastite nekim sitnim zadovoljstvom. (Tuzlanski.ba)