Vitamin E uglavnom funkcioniše kao antioksidant ili koristan molekul koji se bori protiv slobodnih radikala.
Povezujemo ga sa zaštitom kože od oštećenja od sunca i održavanjem kolagena, ali ovaj nutrijent je takođe uključen u pomaganje imunološke funkcije i pravilnog protoka krvi. Jednostavno rečeno, vitamin E je važno jedinjenje za opšte zdravlje.
Pošto tijelo ne može da proizvede sopstveni vitamin E, moramo da ga potražimo u hrani oko nas. Srećom, nalazi se u brojnim namirnicama, tako da nije teško dostići preporučenu količinu od 15 miligrama dnevno, piše Real Simple, a prenosi sajt Novosti.
Bademi
Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slijede ga lješnici. Ovi orašasti plodovi su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.
Sjemenke
Sljedeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za sjemenkama biljaka. Sjemenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove sjemenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.
Ulja
Pošto sjemenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vrijedna pažnje.
Lisnato zelenilo
Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obje nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.
Avokado
Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.