S obzirom da je pred nama jesen i dolaze nam hladniji dani, veoma je važno da svoj organizam održimo zdravim.

Ovo voće predstavlja zimski eliksir: Moćan saveznik u borbi protiv anemije i pada imuniteta
Foto: Pixabay | Kivi je izuzetno koristan za naše tijelo

Prilikom promjene godišnjeg doba, imuni sistem kod ljudi većinom opada. Veoma je važno da u svoj organizam unosimo dovoljno vitamina kako bismo sačuvali svoje zdravlje.

Puno je voća i povrća koje, danas, možemo pronaći na policama marketa, ali ovo voće koje je karakteristično za zimski period, sa sobom nosi mnogo prednosti. 

U pitanju je kivi. On predstavlja pravi eliksir zdravlja, jača imuni sistem, koštanu srž, pomaže kod anemije a pored toga utiče i na ljepotu.

Kivi je izuzetno koristan za naše tijelo, jer sadrži veliku količinu različitih vitamina, poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, B3 i B5, ali je i izvor minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Ali sa kivijem nikada ne trebamo pretjerivati.

Jača imuni sistem

Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitijela i grade imuni sistem.

Pomaže u borbi protiv anemije

Zbog vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije gvožđa, što ga čini veoma korisnim za liječenje anemije.

Podstiče cirkulaciju krvi

Zahvaljujući prisutnosti vitamina K i omega-3 masne kiseline, kivi ima svojstvo razređivanja krvi, smanjujući mogućnost stvaranja ugrušaka.

Prirodni je antioksidans

Među brojnim prednostima kivija je činjenica da ovo voće obezbeđuje antioksidativna svojstva, koja igraju ključnu ulogu u zaštiti naših ćelija od raznih oštećenja.