Ove stvari redovno jedete i pijete, a uništavaju vaše zube
Foto: Tuzlanski.ba

Samir Patel, zubarka, ukazala je na probleme koji mogu da se stvore ukoliko jedete ili pijete određene stvari gotovo svakodnevno, a da niste upućeni u njihovo djelovanje na vaše zube.

pahuljice-musli1) Doručak

Opasnost

Neke žitarice sadrže više od tri kašike šećera po porciji. Iako proizvođači hvale ovaj vid doručka kao „najzdraviji“, to može biti loš izbor za vaše zube.

Rješenje

Jedite žitarice sa mliječnim proizvodima, da bi smanjili uticaj šećera na zdravlje vaših zuba. Kalcijum i vitamin D u mliječnim proizvodima daju korisne minerale koji pomažu u jačanju zuba.

2) Topli napici

Opasnost

Kafa i čaj su loši po vaše zube, ako ih konzumirate u velikim količinama mogu da se pojave fleke i da vam zubi požute.

Redovna konzumacija ovih napitaka mogu dovesti do lošeg daha, koji takođe dovodi do dehidratacije usana.

Rješenje

Najbolje je da ispirete usta vodom i da tako smanjite mogućnost od dehidratacije usta.

3) Sendviči

Opasnost

Mnogi sendviči kupljeni „na ulici“ sadrže puno šećera koji poboljšava ukus hljeba. Prerađeni ugljeni hidrati mogu da stvore više bakterija u ustima i tako dovedu do karijesa.

Rješenje

Hljeb koji sadrži cijela zrna žitarica je bolji izbor za vaše zube.

4) Voćni shakenapitak-sok-shake

Opasnost

Za one koji uživaju u pravljenju shakeova - čuvajte se.

Iako se voće smatra izuzetno zdravim, sadrži u sebi jake voćne kiseline koje mogu da naruše gleđ. Kada je voće iscjeđeno, veća količina kiseline dopire do vaših zuba.

Rješenje

Kalcijum u mliječnim proizvodima i sojino mlijeko mogu da ojačaju zube i spriječe voćne kiseline da ih oštete.

5) Grickalice

Opasnost

Grickalice koje sadrže suho voće, kao i kokice mogu da budu pogubne po vaše zube.

Iako su šećeri u suhom voću prirodni, kada su u vašim ustima, ne razlikuju se od prerađenih. Kokice stvaraju jaku kiselinu u vašim ustima i mogu da dovedu do oštećenja.

Rješenje

Grickalice sa jabukom i kruškom sadrže više vode, zato što ovo voće u sebi ima veliku količinu vode. Na taj način se voćna kiselina ublažava. Redovno čišćenje zuba sprječava stvaranje naslaga, koje mogu nastati od ostataka hrane. (kolektiv.me)