Korisni savjeti Želite da smršate? Preuzmite stvari u svoje ruke!
Foto: Tuzlanski.ba

Umjesto da sebe stavite na rigoroznu dijetu i intenzivno vježbanje, možda biste trebali da razmislite da promijenite način svog života. Također, često ćete pročitati i savjete koji su vezani upravo za vaše zdravlje, ali nisu tačni.

Jedite pravu hranu i krećite se onoliko koliko vama odgovara, to su savjeti koji će vam pomoći da izgubite suvišne kilograme na pravi način.

1. Smanjite unos masti kako biste smršali

Mast nije uvijek neprijatelj i nećete se ugojiti od nje. Ona hrani naš nervni sistem i mozak. Našem organizmu su potrebne masti zbog vitamina D, koji apsorbuje kalcijum, vitamin E, vitamin A i vitamin K, o kojem ne mislimo često, ali bez njega svi bi smo bili bez zuba.

2. Bez bola nema rezultata

Ako želiš da budeš zdraviji, vježbaj! Umoran si? Vježbaj! Gladan si? Vježbaj! Osjećaš da će ti mišići eksplodirati? Vježbaj! Naravno, ovo je šala. Vježbanje je važno, ali ignorisati znakove koje vam šalje vaše tijelo je veća šteta nego ne trenirati. Dovoljna je lagana ili malo brža šetnja, joga, miks aerobika ili trčanja, ali se nikako ne treba preforsirati.

3. Koliko ova namirnica sadrži kalorija?

Ako ograničite dnevni unos kalorija i mislite da ste time završili posao – varate se. Nije isto unijeti 200 kalorija čipsa i 200 kalorija voća ili povrća.