Uživanje u odmoru je savršeno vrijeme za opuštanje, ali za žene istovremeno može biti briga za očuvanje zdravlja i izgleda kose. 

Ključni proizvodi za očuvanje kose tokom odmora
Foto: Freepik | Očuvanje kose tokom odmora je važno

Kosa je tokom ljeta izložena različitim faktorima koji ugrožavaju njenu teksturu te je čine suhom i lomljivom. Tokom odlaska na odmor fokus je na destinacijama i odijevnim kombinacijama a manje na održavanju zdravlja. 

Izlaganje suncu može izazvati isušivanje i oštećenje dlake, dok morska voda, sa svojim visokim sadržajem soli, može dodatno dehidrirati vlasi. 

Ukoliko planirate provesti ljeto na moru ili se ipak odlučite za neku drugu atrakciju prije samog polaska osigurajte sve što je potrebno za održavanje zdrave kose, kako se nakon povratka ne bi susreli sa posljedicama. 

Prvi proizvod koji se preporučuje jeste sprej za zaštitu od sunca ili leave-in regeneratori sa SPF-om. Ovi proizvodi pomažu u zaštiti pramenova od štetnih uticaja sunčevih zraka, sprječavajući suhoću, promjenu boje i lomljenje. 

Hidratantni šampon i regenerator su neophodni kako bi nahranili kosu i obnovili njenu vlagu. Preporučuju se proizvodi koji u sebi sadrže kokosovo ulje, ili druge vrste kako bi nahranili kosu.

Sprej za lakše raščešljavanje kose je neizostavan proizvod za odmor. Posebno ukoliko i djeca idu na odmor. Dani provedeni na plaži rezultirat će zapetljanim pramenovima kose, a da bi izbjegli bolno raščešljavanje sprej je idealno rješenje.

Ulje za kosu ili serum su idealni za tanku i rijetku kosu. Pomažu da se zadrži vlaga u kosi i doda zdrav sjaj. Odaberite lagano ulje ili serum koji neće otežati kosu.

Očuvanje ljepote kose tokom odmora zahtijeva malo pažnje i pravilnu pripremu. Odabir pravih proizvoda i pridržavanje jednostavnih savjeta može pomoći da kosa ostane zdrava i sjajna tokom cijelog putovanja.