Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio da će Vlada FBiH danas donijeti odluku u interventnoj novčanoj pomoći.

Nikšić: U Donjoj Jablanici ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma, brdo se sručilo na selo
Foto: Arhiva | Premijer FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine organizovala je vanrednu konferenciju za novinare zbog tragičnih posljedica poplava i odrona u zemlji.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio da će Vlada FBiH danas donijeti odluku u interventnoj novčanoj pomoći.

Kazao je da su od direktora Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH dobili informaciju da su materijalno značajno pogođeni te da zbog oštećenja infrastrukture, dnevno gube između 200 i 280 hiljada KM, s obzirom na to da ostvaruju komunikaciju i transport na toj ruti.

Izrazio je nadu da će u toku dana biti potpuno riješena ta blokada na putu M17 Jablanica - Mostar, bar za komunikaciju malih vozila i vozila do tri tone.

Dodao je podaci o kamenolomu iznad Donje Jablanice, koji se obrušio na naselje, ne postoje u evidencijama nadležnog federalnog ministarstva.

"Bujice, poplava, voda je mogla da utječe na neke ljudske žrtve, poput onih koje je bilo u Butrović Polju ili u Fojnici, ali sigurno u Donjoj Jablanci ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma, da se nije to brdo sručilo na selo i zbrisalo ga s lica zemlje.

Vezani članak Postoje indicije da je kamenolom iznad Donje Jablanice uzrok katastrofe i gubitka ljudskih života

Federacija, nije nadležna, pa nema nikakve dokumentacije što se tiče federalnog ministarstva, ali je resorna ministrica informisana i od kantonalnog ministarstva da je nekad firma ta formirana 2001. godine, ali da nikad nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju.

Treba prepustiti onima koji su zaduženi za to, pravosudne i političke institucije da istraže i da vide šta je se tu desilo, šta je uzrok ovoga. Vlada ima svoj zadatak, svoj posao da zajedno sa svim službama prvo osigura prihvat pomoći ovim ljudima koji su ostali bez domova, da to rješavamo, da onda riješimo čišćenje tog trena, uspostavo komunikacije, sanaciju šteta, a sve drugo neka rade nadležne institucije koje treba da ispitaju ovu činjenicu", kazao je Nikšić.

Rekao je da će Vlada danas razmatrati odluku o Danu žalosti i uputiti inicijativu prema Vijeću ministara BiH.

Na kraju je istakao da se šteta u Donjoj Jablanici trenutno ne može utvrditi i da je ona totalna.

"Objekti koji su ostali su sigurno neupotrebljivi za stanovanje, bez značajne investicije u rekonstrukciju, opravku, I drugi su sravnjeni sa zemljom, neki poplavljeni do krova. Šteta će se tek procijeniti", rekao je Nikšić.