Kad vas uhvati želučana viroza, znate koliko može biti naporno i teško pokušati bilo što pojesti. Međutim, tijelu su tek u toj situaciji potrebni i hrana i tekućina.
Kad vas muče mučnina, povraćanje i proljev od crijevne viroze, hrana će vjerovatno biti posljednja stvar na koju ćete pomisliti. I to je u redu. Stručnjaci savjetuju da se ne treba forsirati ako nam se ne jede, već se koncentrirati na oporavak, odmor i unos dovoljno tekućine.
No, postoji, naravno, hrana koja za vrijeme želučane viroze može poboljšati, ali i pogoršati stvari.
Hidratacija na prvom mjestu
Crijevna ili želučana viroza, poznata kao virusni gastroenteritis, specifična je među virozama, jer izaziva neugodne simptome povraćanja i proljeva.
Pritom je najveći problem to što sve to iscrpljuje i dovodi do dehidracije, a to onda može stvarno zakomplicirati bolest i vjerovatno dovesti do odlaska u bolnicu na infuziju.
Pričekajte otprilike dva sata od zadnjeg povraćanja i počnite s malim, čestim gutljajima kako ne biste preopteretili trbuh.
Doktori savjetuju ove tekućine: voda ili komadići leda, biljni čaj bez kofeina (čaj od đumbira i šipka mogu biti posebno korisni), supa i elektrolitski napici.
Šta jesti kada imate crijevnu virozu?
Za vrijeme akutnih napadaja, grčeva i trčanja na zahod vjerovatno nećete imati apetita, no kako se to postepeno bude smirivalo, tako će se i vama vraćati želja za hranom.
Svakako pripazite da se odmah ne najedete, već jedite male količine hrane, pažljivo.
Najbolje namirnice za želučanu virozu su mekane, blage i lako probavljive, a to su: banane, riža, kašica od jabuka i tost.
Osim toga, kad se želudac smiri, ove namirnice će pomoći oporavku od viroze: krompir, proizvodi od cjelovitih žitarica poput kruha, žitarica i tjestenine; kvinoja, smeđa riža, zobena kaša, jabuke, tikve, kukuruzna krupica.
Đumbir
Đumbir olakšava put hrani kroz probavni trakt što može pomoći u smirivanju grčeva i mučnine.
Zato se preporučuje: čaj od đumbira, slatkiši od đumbira s niskim udjelom šećera, grickalice i kolačići s đumbiromm svježi đumbir u čaju ili hrani.
Hrana koju treba izbjegavati
Ono što ne jedete, može biti jednako važno kao i ono što jedete kada imate želučanu virozu. Neke namirnice mogu dodatno opteretiti već preopterećeni želudac.
Zato izbjegavajte ove namirnice: kafa, gazirana pića, alkohol, začinjenu hranu, masnu hranu, kiselu hranu poput rajčice i agruma, mliječne proizvode, slatku hranu i pića.
Kada potražiti stručnu medicinsku pomoć?
1. Ne možete zadržati tekućinu 24 sata
2. Pokazujte znakove dehidracije poput glavobolje, grčeva u mišićima, vrtoglavice, ošamućenosti ili tamne boje urina.
3. Povraćate krv.
4. Imate jedva izdržive bolove u trbuhu.
5. Imate krvavi proljev.
6. Imate temperaturu višu od 39, donosi Cleveland Clinic. (N1)