Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Super trikovi da smršate, a da se ne trudite previše

Preuzmite sliku

Bez obzira na to na koji način pokušavate da smršate – možda manje vremena provodite gledajući serije ili pokušavate da uglavite novi trening u dan prepun obaveza, činjenica je da usvajanje novog načina života kako biste izgubili kilograme ne ide uvijek tako lako.

Da biste uspješno podržali sami sebe, za početak možete vidjeti koji su to savjeti i trikovi koji vam mogu pomoći.

Perite zube odmah poslije obroka

Ako ste neko ko jede „usput” više puta, posebno uveče, ovo je zgodan savjet za vas, jer pranjem zuba nakon jela možete spriječiti sebe da posegnete za unošenjem dodatnih kalorija.

 • Učinite da vaša hrana izgleda veće

  Nikad ne potcjenjujte moć samozavaravanja kada je riječ o mršavljenju. Kako navode stručnjaci, jedan od najlakših načina da se prevarite i pojedete manje, jeste da aranžirate svoju hranu tako da djeluje kao da je na tanjiru ima mnogo više nego što je to stvarno slučaj. Ovo možete da primjenite i kada je reč o slatkišima, tako da ih jedete umjereno, a i dalje uživate u njima.

  Napravite pauzu nakon dvije trećine pojedenog obroka

  Ovo je iznenađujuće efikasno, a ne zahtijeva dodatno vrijeme, ni vježbanje. Prvo pojedite dvije trećine obroka, pa sačekajte 15 minuta prije odlučivanja da li ćete uzeti i ostatak. Ako ste poslije 15 minuta i dalje gladni, završite svoj obrok. Ako niste, uštedjet ćete sebi brojne kalorije.

 • „Gomilanje” navika

  Grupišite male, ali značajne promjene u novoj rutini. Po mišljenjima trenera, ovo je potencijalno odličan saveznik u mršavljenju. Prijedlog je da, na primjer, uradite 15 čučnjeva nakon pranja zuba i da te dvije navike gledate kao na jednu. Ovakvo sagorijevanje kalorija zaista ne zahtijeva previše posla.

  Pročitajte restoranski meni prije nego što izađete iz kuće

  Ako ne jedete kod kuće, izdvojite vrijeme da pogledate ponudu restorana i odlučite šta ćete jesti, tako da kad stignete tamo, nema potrebe ni da otvarate meni. Izaberite predjelo, glavno jelo i desert u skladu sa svojim planom ishrane. Na ovaj način možete jednostavno da izgubite kilograme i da uživate u izlasku, bez previše truda.

 • Jedite svoju večeru na tanjiru za salatu

  Uključite samozavaravanje kao jednostavan način za mršavljenje, jer ne zahtijeva previše zalaganja, a daje odlične rezultate. Koristite tanjir za salatu umjesto običnog, jer ponekad to što vidite pun tanjir može da zavara um i stvori osjećaj sitosti mnogo ranije.

  Napravite još veću motivaciju sebi

  Uspjet ćete da smršate samo ako je vaš cilj ozbiljan i održiv. Neka to ne bude da uđete u stare farmerke, već nešto više, kao što je cilj da možete lijepo da se igrate sa svojom djecom. Neka motivacija bude dublja za dugoročniju promjenu. (citymagazine.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje