Foto: Tuzlanski.ba

Cijene u trgovinama, kafićima, restoranima i na tržnicama na obali Hrvatske, a ponegdje i u unutrašnjosti redovno rastu s početkom turističke sezone. Stoga ne čudi što svaki treći Hrvat smatra da ga na Jadranu svake godine "oderu". Nažalost, niti ova godina nije izuzetak.

Sezona se još nije ni zahuktala, a mnogi turisti već negoduju. Uz visoke temperature i jako sunce, mrak na oči naglo im može spustiti pogled na cjenovnike duž cijele obale. Tako su neki ostali zatečeni hamburgerima koji koštaju 35 kuna (9 KM), običnim kafama koje se cijene 17 (4,3 KM) i pivom za koju treba izdvojiti 30 kuna (7,7 KM). Ne govorimo o ekskluzivnoj uvoznoj pivi već o onoj domaće proizvodnje koja se u trgovini može kupiti za pet puta manju cijenu.

cijene-hrvatska1Jedna čitateljka portala Večernji.hr poslala je fotografiju cijena pića iz, kako je navela, pekare u Hvaru.

- Na slici su cijene pića u pekari u centru Hvara. Slika je od prije pet sedmica. Ne želim ni razmišljati kakve su cijene sada u sezoni- napisala je čitateljka.

Javila nam se i druga čitateljka koja se požalila na cijenu pizze u jednom restoranu u Trogiru.

- U Trogiru u jednom restoranu pizza s plodovima mora normalne veličine tanjura za jednu osobu sada u sezoni košta 85,00kn (22 KM) pa jel to normalno ljudi moji- napisala je.

Ovakve stvari se redovno dešavaju na obalama Hrvatske, kako sezona dostiže svoj vrhunac tako i ugostitelji manipulišu cijenama bez ikakvih sankcija. Problem predstavlja i to što za gomilu novca dobijete ne baš posebno kvalitetnu hranu i piće.