Sve veći broj turista u BiH: Bosanci i Hercegovci su veoma dobri domaćini
Foto: Tuzlanski.ba

Broj turista iz Republike Turske u BiH u stalnom je porastu, što je posebno vidljivo nakon što je Turkish Airlines (THY) uveo let sa aerodroma Sabiha Gokcen, koji se nalazi na azijskoj strani Istanbula,

Prvi avion THY-a sa aerodroma Sabiha Gokcen na Međunarodni aerodrom u Sarajevu sletio je 2. maja, a od četvrtka do danas iz Istanbula za Sarajevo doletjelo je, prema podacima Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, ukupno 11 aviona.

Na ulicama bh. prijestolnice Sarajeva mogu se sresti turisti iz Turske, Velike Britanije, dalekih KIne i Japana, te Italije i susjednih zemalja poput Srbije i Hrvatske. Uglavnom su saglasni u jednom, da su Bosanci i Hercegovci veoma gostoljubivi i dobri domaćini.

Zemlja predaka

Ahmet Tayaman iz turskog Kocaelija po prvi je put u Sarajevu, i kako kaže, nimalo se nije pokajao zbog odluke da nekoliko dana odmora iskoristi u BiH.

"Prvi put sam u Sarajevu. Ovo je zemlja i naših predaka. Nama je ovo putovanje drugačije od ranijih. Ljudi nam ne djeluju kao stranci", kazao je Tayaman u razgovoru sa novinarom Anadolije.

Pojasnio je da je ranije želio doći sa porodicom, i da ih je zanimalo stanje u BiH.

Govoreći o sličnosti BiH i Turske, Tayaman je kazao da o "ovom kraju najviše zna iz historije Osmanskog perioda" te da je veoma sretan što je ovdje.

Bračni par Aylin i Ahmet Kilic u BiH su doputovali iz Izmita.

"Prvi put smo ovdje. Danas smo došli i ono što smo vidjeli do sada jako nam se sviđa. Mnogo smo željeli vidjeti BiH", kazala je Aylin.

Pojasnila je da već dugo želi posjetiti Sarajevo.

"Zanimalo me jer je BiH zemlja koja je izašla iz rata, a uz to je zemlja koja čuva i tragove iz osmanskog perioda, možemo je smatrati našom drugom domovinom", kazala je Aylin.

"Jako su nas zanimali ljudi. Sada smo vidjeli da je ovo gostoprimljiv narod, toplog srca. Mnogo nam se sviđaju jela", pojasnio je Ahmet.

Abdulah Colak iz Burse danas je doputovao u BiH.

"Došli smo da vidimo ljude koji poštuju osmansku ostavštinu, kulturu", pojasnio je Colak, dodajući kako je Sarajevo, ali i cijela BiH mjesto sureta kultura, dodirnih tačaka Istoka i Zapada.

 BiH očekuje dobru turističku sezonu

turisti-bihTuristički djelatnici očekuju da će i BiH ove godine ostvariti značajan broj posjeta stranih gostiju, a prvenstveno iz razloga što se krajem juna, tačnije 28, obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Kantonalno javno komunalno predužeće Centar „Skenderija" d.o.o. – Sarajevski sajam vrši posljednje pripreme i preduzima sve potrebne aktivnosti za organizovanje sajamske manifestacije Međunarodni dani turizma – Sarajevo 2014, koja će se održati od 8. do 11. maja.

To će biti prilika da se stranim izlagačima i posjetiteljima prezentira Bosna i Hercegovina, koja  je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uslovima. (Anadolija)