Putovanja u “solo aranžmanu” nisu nova pojava, ali posljednjih godina doživljavaju pravi procvat. Sve više avanturista odlučuje se krenuti na put bez pratnje, birajući slobodu u planiranju i priliku da istraže svijet u vlastitom ritmu.

Pristupačan i zanimljiv: Evo koji je evropski grad proglašen najboljom svjetskom destinacijom
Foto: Pixabay - Ilustracija

Bilo da želite sami organizovati svaki detalj puta ili ipak sanjate o avanturi inspirisanoj popularnim filmom i knjigom “Jedi, moli, voli”, solo putovanja pružaju jedinstvenu priliku za vlastiti rast, ali i za doživljaj same destinacije na malo drugačiji način. A koji je najbolji grad za solo putovanje?

Najbolji grad za solo putovanje je Berlin

Platforma za rezervisanje odmora, Kayak, objavila je popis najboljih svjetskih destinacija za solo putnike, uzimajući u obzir nekoliko ključnih faktora poput troškova smještaja i hrane, sigurnosti te broja kulturnih atrakcija.

Prema njihovoj analizi, na vrhu ljestvice našao se Berlin. Njemački glavni grad osvojio je prvo mjesto zahvaljujući izvanrednoj kombinaciji povoljnih cijena i bogate kulturne ponude.

S prosječnom cijenom hotelskog smještaja od 152 eura i troškovima obroka od oko 28 eura, Berlin je relativno pristupačna destinacija. Ono što ga čini posebnim za solo putnike je impresivan broj muzeja, kazališta i koncertnih dvorana – čak 12,43 na 100 000 stanovnika, što ga svrstava na treće mjesto u tom pogledu, odmah iza Pariza i Milana.

Kako su naveli autori istraživanja, Berlin je jedna od najpovoljnijih opcija za solo putnike koji žele uroniti u bogatu kulturnu scenu, a istovremeno se osjećati sigurno i dobrodošlo.

Berlin je grad umjetnika, grad multikulturalnosti, grad muzike, grad najluđih partija, ali i grad burne i bolne prošlosti… Velik je, ogroman, ima tek nešto manje stanovnika od Hrvatske, ali odlično je povezan javnim prijevozom i jednostavno ga je obilaziti i upoznavati.

Nevjerojatno zvuči podatak da je prije manje od 80 godina bio sravnjen sa zemljom, a da ga je sve do prije nešto više od trideset godina napola dijelio zid, ali sve te rane iz prošlosti on je uklopio u svoju sadašnjost ostavljajući na svojim ulicama male podsjetnike na vremena koja se nikad ne smiju ponoviti.