Istražite čuda arhitekture, doživite njegovu dinamičnu stranu sa uzbudljivim događajima i uživajte u izvanrednoj hrani. Istanbul je posebno privlačan i nudi izvanredna iskustva u ovo doba godine.

Foto: Go Turkey

Istanbul, glamurozna metropola Turske, poziva putnike na jedinstveno putovanje u zlatnom sjaju septembarskog sunca. 

Lutanje kroz historiju

Često okarakterisan kao “mjesto susreta Azije i Evrope”, Istanbul besprijekorno spaja drevne šapate sa modernim inovacijama. Nije neobično vidjeti očaravajuće historijske lokacije, moderne zgrade, sjajne nebodere i osmanske vile jedne pored druge u skoro svakom ćošku grada. A septembar je najbolje vrijeme za otkrivanje njegovog historijskog bogatstva, dalje od gužvi vrhunca sezone. Historijsko područje Istanbula, koje je na UNESCO-voj listi i koje čuva najpoznatije simbole duge historije Istnabula,  najposjećenije je mjesto ove metropole. Veliki bazar, džamija Sulejmanija, Aja Sofija, Cisterna Bazilika, Plava džamija, Topkapi palača i mnoge druge atrakcije čekaju na vas da ih otkrijete.

Prekrasne panorame

Veličanstveni Bosfor, jedna od najlegendarnijih svjetskih vodenih površina, prekrasan je spoj istoka i zapada u Istanbulu. Ovaj moćni moreuz očarava svojom ljepotom u svakom godišnjem dobu. Bogat turski doručak sa pogledom na Bosfor je nesumnjivo jedinstven doživljaj koje ne možete iskusiti nigdje drugo. Možete ploviti njegovim vodama sa turama koje kreću iz distrikta poput Eminönüa i diviti se historijskim palačama i vilama duž obale, poznatim po svojoj ljepoti i jedinstvenoj arhitekturi. Možete uživati i u zalasku sunca nad vodom sa mnogih vidikovaca grada, poput Galata kule, Djevojačke kule, Anadolu Hisari i Pierre Loti, koji su okrenuti prema Zlatnom rogu Bosfora. Iz svih uglova, Bosfor će pokazati jedinstveni šarm Istanbula kao grada gdje se dva kontinenta grle.


Bogatstvo kulture

Još jedna odlična aktivnost u Istanbulu je posjeta njegovim značajnim muzejima koji prikazuju jedinstvenu perspektivu na gradsku kulturu, umjetnost i historiju. Sve što trebate učiniti je uzeti vaš Istanbul Musem Pass (muzejsku propusnicu) i pripremiti se za istraživanje kulturnog bogatstva. Propusnica vam daje pristup nekim od najpoznatijih muzeja, uključujući Arheološki muzej u Istanbulu i džamiju Kariye. Osim toga, trebali biste posjetiti i Istanbul Modern, prvi muzej moderne umjetnosti u Turskoj, koji se nalazi u kompleksu Galataport.

 
Dinamični gradski duh

Septembar također dolazi u Istanbul sa punim rasporedom. Energija grada dolazi do izražaja dok lokalci i posjetioci učestvuju u širokom spektru aktivnosti, od koncerata do izložbi, filmskih projekcija i kulinarskih festivala. Možete provjeriti septembarske kalendare centara moderne umjetnosti poput Kulturnog centra Atatürk i rezervisati ulaznice za različite događaje prije posjete Istanbula. Kraj septembra obilježava početak najvećeg i najuzbudljivijeg događaja u gradu, Festivala kulturne rute Beyoğlu (Beyoğlu Culture Route Festival). Ako budete u Istanbulu do 6. oktobra, u sklopu festivala možete prisustvovati mnogim kulturnim i umjetničkim događajima širom distrikta Beyoğlu. Pored toga, ljubitelji plovidbe jahtom ne žele propustiti Bosfor Kup, uzbudljivu jedriličarsku regatu koja se svake godine održava na Bosforskom moreuzu. Ove godine, događaj se održava od 19. do 22. septembra, obećavajući veliku zabavu dok se jahte iz cijelog svijeta takmiče. Možete se pridružiti društvenim događajima Bosfor Kupa da bi gledali nezaboravnu trku ili je možete pratiti na obalama i brdima grada.


Kulinarski sjaj Istanbula

Kao i sam grad, kulinarske opcije Istanbula su raznovrsne i jedinstvene. Otkrit ćete bogat spektar gastronomskih delicija, od ulične hrane do vrhunskih ‘fine dining’ restorana. Možete otkriti klasike ovog grada i inovativna gastronomska mjesta gdje mladi kuhari stvaraju čuda uz najbolja turska vina. Istanbul je također krunisan Michelinovim vodičem, što dokazuje njegov status kao gastrograd. Restorani sa Michelin zvjezdicama pozivaju posjetioce u ukusni svijet sofisticiranih okusa i posluživanja sa stilom. Bilo da je riječ o uživanju u tradicionalnim turskim specijalitetima ili prepuštanju avangardnim kulinarskim kreacijama, gastronomska scena Istanbula obećava gozbu za svačula i nezaboravnu gurmansku avanturu.