Bez obzira gdje idete na ljetovanje, godišnji odmori često dolaze s neočekivanim iznenađenjima koja mogu ugroziti vaš imunološki sistem i cjelokupno fizičko zdravlje.

Kako izbjeći da se razbolite ili povrijedite na godišnjem odmoru? Evo nekoliko savjeta
Foto: Freepik

Možete pojesti nešto sumnjivo te dobiti trovanje hranom ili se jednostavno možete prehladili u tokom putovanja, piše Stars Insider.

Evo savjeta kako izbjeći da se razbolite ili povrijedite na odmoru ako želite uživati u ljetu.

Opskrbite se pravim vitaminima. Želite li smanjiti rizik od bolesti? Uzimajte dodatke za jačanje imuniteta poput vitamina A, C i D, plus cink, tri do pet dana prije putovanja i nastavite dok ste na godišnjem odmoru.

Dodajte malo probiotika u svoju rutinu. Iako ne možete uvijek kontrolisati broj bakterija koje uzrokuju bolesti u vašem okruženju, možete pomoći u tome kako vaše tijelo reagira. Probiotici mogu učiniti vaše tijelo manje prijateljskim prema bakterijama koje vas napadaju.

Počnite redovno šetati prije odlaska na godišnji odmor. Ako znate da ćete na putovanju puno hodati, postepeno povećajte broj koraka prije polaska. To će spriječiti ozljede od prenaprezanja kao što je tendinitis.

Još jedan mudar potez je prijaviti se na kurs prve pomoći kako biste obnovili ili proširili svoje znanje.

Brojna istraživanja potvrđuju da pušenje slabi imunološki sistem te pogoršava simptome prehlade i gripe, pa bi bilo preporučljivo da prestanete pušiti.

Najbolje je razgaziti nove cipele ili sandale prije putovanja. Ponekad se oni kratko vrijeme čine udobnima, ali ako ih nosite cijeli dan, mogu vam stvoriti žuljeve

Spakujte osnovne potrepštine kao što su sredstva za ublažavanje bolova, lijekovi i sredstva protiv insekata. Ako uzimate lijekove na recept, svakako ponesite dovoljno za cijelo putovanje.

Također je dobra ideja ponijeti lijekove koji se izdaju bez recepta, poput lijekova protiv bolova i mučnine.

Ako želite izbjeći da se razbolite od bakterija koje su za sobom ostavili drugi putnici, dezinficirajte površine vlažnom maramicom

Zbog ustajalog zraka u avionu, možete se osjećati dehidriranima, stoga pijte puno vode, jer je vlažnost zraka mnogo niža nego u našim normalnim okruženjima. Ako vas čeka dugi let prije nego što stignete na odredište, povremeno ustajte kako biste protegnuli noge. To može pomoći u smanjenju rizika od krvnih ugrušaka.

Budući da se zrak u avionu suši, tokom leta obavezno nanesite balzam za usne. Suhe, ispucale usne mogu vas učiniti otvorenima za infekcije.Iako je primamljivo započeti odmor alkoholom, on samo doprinosi dehidraciji.

Ako putujete s teškim torbama, potražite pomoć kako se ne biste ozlijedili. Ne želite da vam bolovi pokvare odmor.

Istraživači su otkrili vezu između nedostatka sna i oslabljenog imunološkog sistema, pa je bolje da se dobro naspavate.

Trudite se da ne dodirujete površine, a zatim stavite ruke na oči, nos ili usta. Time ćete prenijeti klice u svoje tijelo. 

Prevencija je pola zdravlja, stoga ukoliko primijenite ove savjete, umanjit ćete rizik od razbolijevanja i povrijeđivanja.