Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odobreno korištenje uređaja koji izbacuje hranu iz želuca odmah nakon obroka (VIDEO)

Preuzmite sliku

Odobrenje za korištenje uređaja namijenjenog liječenju pretilosti upućeno je od strane Food and Drug Administration (FDA) usprkos kontroverznosti koja se veže uz njegovu primjenu. Cijeli proces traje oko 10-ak min   

Odobrenje za korištenje uređaja namijenjenog liječenju pretilosti upućeno je od strane Food and Drug Administration (FDA) usprkos kontroverznosti koja se veže uz njegovu primjenu.

AspireAssist putem kirurški postavljene cijevi iz želuca uklanja hranu koja u njega dospije netom nakon konzumacije obroka.

Konkretnije, 20 do 30 minuta nakon konzumacije obroka pacijent bi trebao pričvrstiti uređaj na hirurški priključen priključak na njegovoj koži na području abdomena. Nakon toga potrebno je okrenuti polugu za otvaranje ventila kako bi hrana, bez danjeg procesa probave, završila u WC školjci.

Kako bi se 30% ukupnog sadržaja želuca uspješno uklonilo iz istoga uređaj sadrži i spremnik s vodom koja se se upumpava u želudac kako bi se izbacivanje hrane iz istoga pospješilo.

Cijeli proces traje oko 10-ak min, a preostala hrana u želucu sudjeluje u prirodnom procesu probave.

Iako cijela ideja o mršavljenju uz pomoć ovog uređaja ne zvuči loše, premda je nas zaista zaprepastila, njegovo korištenje ima i određene nuspojave, poput mučnina, povraćanja, zatvora, proljeva te “curenja” na području ventila.

Neki liječnici zabrinuti su iz razloga što pražnjenje želuca uređajem podsjeća na ono koje prakticiraju osobe koje boluju od bulimije.

FDA napominje kako je uređaj namijenjen za korištenje isključivo osobama s BMI od 35 do 55.

U prilog činjenici da su poduzete sve potrebne mjere zaštite od zloupotrebe korištenja uređaja, prema njihovom mišljenju, svjedoči zaštitna mjera koja se odnosi na broj korištena ovog uređaja.

Nakon 115 ciklusa čišćenja, što podrazumijeva oko 6 sedmica korištenja uređaja, on automatski prestaje raditi te je za njegovu ponovnu aktivaciju potrebno posjetiti liječnika.

Ipak, nužno je napomenuti kako uređaj može izazvati zanemarivanje nutritivne vrijednosti hrane te uspostavljanje neispravnog odnosa prema istoj.

S obzirom na činjenicu da je sve probleme bolje spriječiti nego liječiti, pa tako i probleme s pretilošću, mi savjetujemo da, ukoliko je potrebno, već danas promijenite vaš odnos prema hrani koju konzumirate.  (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje