Znate li šta je to sezonski ljubavni poremećaj?
Foto: Tuzlanski.ba

Osobe koje imaju ovakav obrazac ponašanja zapravo nisu u stanju da se vežu za nekoga

Kada stignu hladniji mjeseci, samcima širom svijeta treba društvo koje će da ih grije u svakom smislu te riječi. Onda kada nastupe topliji dani, oni napuštaju svoje društvo jer je ljeto za njih sezona požude, a ne ljubavi.

Iako vam vjerovatno zvuči ludo, ovaj obrazac ponašanja je čest među milenijalcima – toliko čest da ima i naziv, sezonski ljubavni poremećaj. Da naglasimo, to nije medicinski prepoznat poremećaj, mada ga to ne čini ništa manje prisutnim u društvu.

Psihologinja Medelin Mejson kaže da je sezonski ljubavni poremećaj najprisutniji među mladima u dvadesetim godinama života.

– Osobe koje imaju ovakav obrazac ponašanja zapravo nisu u stanju da se vežu za nekoga- kaže Mejsonova.

Izdvojila je četiri “simptoma” koja ukazuju da patite od sezonskog ljubavnog poremećaja.

1. Ne možete da podnesete pomisao da ćete biti sami za Novu godinu ili praznike i dajete sve od sebe da nađete novog partnera tokom jeseni.

2. Najduže tri mjeseca od početka veze počinje da vam bude dosadno ili se osjećate zarobljeno u vezi i počinjete da tražite izgovore da što manje vremena provodite sa partnerom.

3. Pomisao da ćete biti singl vas ispunjava olakšanjem nakon nekog vremena, zbog čega raskidate ili radite sve da biste naveli partnera da vas ostavi.

4. Ponašali ste se prema ovom obrascu barem jednom u prethodne tri godine. (coolstyle.ba)