Na lubenici je skoro sve jestivo - i bijeli rub uz koru i sjemenke, koje su prava riznica zdravlja, ako se pripreme na ispravan način.
Bijeli dio možeš oguliti, narezati na kockice i ubaciti u wok ili ih kiseliti poput krastavca za osvježavajuću grickalicu, piše Miss Zdrava.
Košpice lubenice pak kriju sve nutrijente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, od proteina, zdravih masnoća, vitamina i minerala, kaže Elizabeth Somer, registtovana dijetetičarka i nutricionistica.
"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe i odličnog je okusa?", kaže Somer. "Košpice su bogate vitaminom E - jednim od nutrijenata kojeg puno ljudi ne unosi dovoljno - ifitonutrijenata, kojih isto nedostaje kod nekih osoba", otkriva Sumer za Shape.
Dodatno, košpice mogu biti izgledom efektivne u nekom jelu i dati mu hrskavost.
Okus im je orašast, a možeš ih najlakše pripremiti u dobro zagrijanoj tavi s malo začina kroz 2 - 5 minuta i 'baciti ih' na salatu, u granola pločicu ili tost.
Možeš ih pripremiti i na način koji je opisan u receptu koji slijedi.
Hrskave košpice lubenice iz rerne
Sastojci:
košpice lubenice
maslinovo ulje ili otopljeni ghee maslac ili neko drugo ulje
kašika maslaca, narezanog na komadiće ili listiće
začini prema želji: mljeveni crni papar, kumin, kajenski papar, crvena paprika, mješavina začina i sl.
Priprema:
Košpice isperi i ostavi da se namaču 2 sata u slanoj vodi. Zatim ih osuši i tapkaj papirnatim ubrusom kako bi uklonila višak vode i eventualne ostatke lubenice po njima.
Zagrij rernu na 160°C.
Košpice postavi u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, poškropi ih uljem i promiješaj dobro kako bi se svaka dobro obložila uljem.
Začini ih željenim začinima i nasjeckanim maslacem, ako ga koristiš.
Peci ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stepeni, a nakon toga pojačaj temperaturu na 180°C i tako ih peci 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o veličini rerne i samih košpica.
Kada su gotove, izvadi ih iz rerne i ostavi da se ohlade na papirnatom ubrusu kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvaj u dobro zatvorenom spremniku u frižideru. (Tuzlanski.ba)