Žene i muškarci otkrivaju zašto varaju svoje partnere
Foto: Tuzlanski.ba

Nevjerni muškarci koji su krivi za upuštanje u vruće preljubničke afere priznali su kako je 'hemija' ono što žele kad traže drugu ženu.

Ljubavnica nije, kao što mnogi smatraju, nepoznata ljepotica iz noćnog kluba, misteriozna i zavodljiva. Kada je riječ biranju ljubavnice, ovaj proces je puno komplikovaniji i proračunatiji, pokazalo je istraživanje koje je provela Ashley Madison, kanadska agencija i društvena mreža za upoznavanje namijenjene upravo ljudima koji su oženjeni ili u vezama..

Od 1300 ispitanih muškaraca, 27 posto ih je priznalo kako bi, da su nesretni svojim brakom ili vezom, radije prišli prijateljici ili kolegici. Ako će muškarac pokušati počiniti preljub, to će biti, priznaju, vjerovatno s nekim kog poznaju otprije.

Neki od razloga zašto su muškarci spremni za preljubu:

1. Nezreli su

Ako muškarac nema iskustva s dugačkim vezama i do sada je bio sam u površnim ljubavnim odnosima, nije ni svestan da će preljuba imati neizbežno bolan uticaj na vezu. Nezreli muškarci monogamiju ne doživljavaju ozbiljno nego joj pristupaju kao nečemu čega se mogu ili ne moraju pridržavati, zavisno od okolnosti.

2. Nisu srećni u vezi, ali ne žele raskid

Mnoge žene će reći da to što volite partnera zapravo i nije jedini preduslov za srećnu vezu. Mnogi parovi su raskidali svoj ljubavni odnos bez obzira na to što su se voljeli, ali karakterno jednostavno nisu odgovarali jedno drugome. Kada muškarci „zapnu“ u takvoj vezi, najčešće ne žele da otvoreno pričaju o tome, a uglavnom nemaju hrabrosti ni da prekinu vezu. Zato se često upuste u preljubu jer znaju da žena neće moći da pređe preko toga i da će sama prekinuti njihov odnos.

Ipak, 23 posto ispitanika kazalo je kako bi bili zadovoljni i s upoznavanjem nepoznate žene tokom putovanja, a većina ih tvrdi kako su afere pokušaj da budu sretniji u braku, a ne da ga upropaste.

Što se tiče žena, glavni razlozi za prevaru su:

1. Partner ne cijeni trud

Ovakve situacije nisu rijetkost – partner često ne primjećuje koliki je trud druga strana uložila u, primjerice organizaciju nekog događanja, svog izgleda ili u samu vezu. Emotivna potvrda i osjećaj da partner vidi i cijeni njihov napor, ženama je važan. Ako izostane, gomilaju se frustracije i nezadovoljstvo. U takvim je situacijama vrlo lako u drugoj osobi pronaći ono što mislimo da nam nedostaje i odlučiti se na prevaru.

2. Osveta je slatka

Vjerovali ili ne, ovo je jedan od najčešćih razloga zašto žene varaju. Dame koje su iznimno vjerne u partnerskom odnosu vjerovatno će prevariti ako im je srce slomljeno. Da pojasnimo, prevara iz osvete se ne događa samo ako je žena prevarena, moguće je da će posegnuti za istim oblikom osvete ako je ljuta, ogorčena i sita svih problema u vezi.

Ukoliko ne želite da doživite nevjerstvo partnera, više slušajte, manje pričajte. (Tuzlanski.ba)