Zašto muškarci mogu da popiju više?
Foto: Tuzlanski.ba

Izazvati svog partnera ili prijatelje na takmičenje u piću nije baš dobra ideja!

woman-throwingDa li ste primijetile kako djevojke mnogo brže uhvati piće nego muškarce? Većina muškaraca može da ispija flaše piva bez ikakvog osjećaja, dok žene dobiju vrtoglavicu već nakon jednog ili dva. To nije zato što muškarci imaju više "prostora" u tijelu, nego zato što žene ne vare alkohol na isti način.

Istraživanja su pokazala da je količina alkohola koja se smatra sigurnom na sedmičom nivou znatno niža za žene nego za muškarce. Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, broj pića koje žene mogu da konzumiraju s niskim rizikom je ne više od tri pića dnevno ili sedam pića u toku sedmice. S druge strane, granica za muškarce je 4 pića dnevno ili 14 pića sedmično.

U istraživanju sprovedenom na studentima, 15 posto žena premašilo je sedmičnu granicu što se tiče broja konzumiranih pića, za razliku od 1 posto muškaraca. To pokazuje da studentice češće usvajaju naviku pijenja, što će vrlo brzo loše uticati na njihovo zdravlje.

Žene piju manje nego muškarci, ali ipak dobar dio njih pretjeruje u konzumaciji alkohola. Čini se da su te mlade žene nezavisne i motivisane da piju slično kao muškarci. Ista količina pića ima veći uticaj, u smislu opijenosti, na žene nego na muškarce.

Zato drage djevojke pamet u glavu! (Cosmopolitan.hr)