Zašto žene žive duže od muškaraca?
Foto: Tuzlanski.ba

Prema statistikama, novorođena djevojčica može očekivati ​​da će živjeti 81 godinu, dok dječak rođen iste godine treba da očekuje da će živjeti 76, što je 5 godina manje.

Muškarci su biološki i sociološki u nezgodnijoj poziciji cijelog života, otrkivamo vam zašto.

Djevojčice su jače dok su u majčinoj utrobi

Dječaci se u trbuhu majke razvijaju sporije nego djevojčice, što znači da su im veće šanse da će umrijeti ako se prijevremno rode zbog slabije razvijenosti pluća ili mozga.

Žene manje rizikuju

Neželjene ozlijede su treći po redu uzrok smrti među muškarcima. Na ženskom spisku su na šestom mjestu. Ali i za to je kriva biologija: dio mozga koji se nalazi u prednjem dijelu lobanje kontroliše odgovornost i proračunjavanje rizičnosti, a taj dio se mnogo brže razvija kod žena nego kod muškaraca, objašnjava doktorica Legato.

Žene su društvenije

Ljudi s jakim društvenim vezama imaju 50 posto manje šansi da umru prijevremeno od onih sa samo nekoliko društvenih kontakata, tvrde u britanski naučnici.

Većina muškaraca zadržava svoj ​​stres i svoje brige za sebe, dok žene traže ljude i pričaju s drugima. Izuzetak su oženjeni muškarci, što još jednom potvrđuje zaključke do kojih su mnoga istraživanja došla, a to je da su oni zdraviji i da duže žive. (Ženski portal)