Zašto su svađe ponekad dobre za ljubavnu vezu?
Foto: Tuzlanski.ba

Donosimo 3 razloga! I ne zaboravite, to vrijedi samo ako igrate fer!

Neprestano svađanje u vezi može biti loš znak, ali malo zdrave i konstruktivne svađe može uistinu biti dobro za vas.

Otkrivamo kako vam grublji razgovori mogu pomoći u poboljšanju veze:

1. Svađa vas oslobađa negativnih emocija

Nema ništa gore od zadržavanja svega u sebi (od onoga kada je zakasnio na večeru do trenutka kada je zaboravio vašu godišnjicu). Kad-tad ćete morati eksplodirati. No, kada svaku primjedbu kažete, umjesto da je gurnete pod tepih, možete sve probleme riješiti i ispraviti. Svađa je dobra i produktivna jer pročišćuje emotivne frustracije, gorčinu, i bijes, odnosno sve ono što dovodi do konflikta. Ne plašite se rasprave jer ćete inače postati ogorčene.

2. Pomaže vam da vidite partnerovu perspektivu

Svađa u konstruktivnom smislu znači: nema vrijeđanja, napadanja ili kritike. U "dobroj" svađi svaki partner oslobađa svoja osjećaje i dijeli mišljenje s onim drugim povodom nekog nesporazuma i za to vrijeme aktivno sluša. Poanta je saslušati partnera, a ne napadati ga zato što situaciju promatra drugačije od vas. Kao rezultat naučit ćete više o tome kako partner pristupa određenim problemima što može dovesti do bolje komunikacije u budućnosti.

3. Izvježbat ćete postizanje kompromisa

Smislena svađa ne treba se vrtjeti oko toga ko je pobijedio, a ko izgubio. Krajnji rezultat je pronalazak zlatne sredine pomoću kompromisa i shvatanje da stvari gledate drugačije. Iako to nije lako, ne morate uspjeti iz prve. Najvažnije je da se naučite pošteno svađati jer se vjerovatno tokom zajedničkog života nećete uvijek složiti baš oko svega. Prihvatite to i vaša veza će zbog toga biti čak i bolja. (cosmopolitan.hr)