Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
Foto: Tuzlanski.ba

Sečuanski papar je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim paprom.

Dobija se od dvije vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama.

U narodnoj kineskoj medicini ovaj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica.

Uz to ljuti su začini poznati i kao 'čistači crijeva' koja ih čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsni alat u mršavljenju te suzbijanju celulita, piše Punkufer.hr. (Tuzlanski.ba)