Veće grudi bez noža: Prehrana od koje se proizvodi estrogen
Foto: Tuzlanski.ba

Neke namirnice stimuliraju proizvodnju estrogena u tijelu, a tako i rast grudi. Što više u tijelu imamo hormona estrogena, imat ćemo veće grudi i zaobljenije bokove..

grudi-hranaČvrste grudi ni premalene, ni prevelike, mala prćasta stražnjica, ravan trbuh, zategnute noge... o takvu izgledu sanja gotovo svaka žena. Prema istraživanju estetskih kirurga s Beverly Hillsa, mnoge žene žele imati tijelo kao brazilski supermodel Giselle Bündchen.

No, iako znamo da ne možemo sve izgledati kao supermodeli, ciljanom prehranom, vježbom i njegom kože možemo postići zapanjujuće rezultate. Krenimo od dijela tijela na koji su žene najosjetljivije, a to su grudi. One se najteže odupiru gravitaciji pa im trebamo posvetiti posebnu pažnju.

Muškarcima su idealne ženske grudi one koje im ne stanu cijele u šaku, recimo solidna trojka. S tom veličinom bila bi zadovoljna i većina žena. Istražili smo kako grudi možete povećati prirodnim putem - konzumacijom određenih namirnica koje stimuliraju proizvodnju hormona.

Naime, zahvaljujući hormonu estrogenu djevojke se u pubertetu pretvaraju u žene, zbog tog hormona im rastu grudi, a tijelo dobiva obline.

Estrogen je glavni prirodni ženski spolni hormon, nije jedna molekula, već njega sačinjavaju 3 spoja: estadiol (E2), estron (E1) i estrol (E3).

Prehrana: soja, biljka kudzu ili kuzu, tvari lignani iz raznog sjemenja i cijelog zrna žitarica, povrće iz porodice krstašica oni imaju važne biološke funkcije, no uočeno je da povišena razina estradiola ima veze sa nekim oblicima raka kod žena, posebno rakom dojke. Jednom kada estradiol obavi svoju funkciju, biva odstranjen iz organizma, a u tom procesu, njegovi razgradni produkti mogu imati negativan utjecaj na zdravlje žene.

Prehrana:

- soja - ne savjetuje se prekomjerna konzumaciju soje (soja i proizvodi se tadicionalno koriste u zemaljama Dalekog istoka, ali u umjerenim količinama); soja i proizvodi sadrže izoflavone,

- biljka kudzu ili kuzu (Puerania lobata) takoder sadrži povoljne izoflavone, no ona se uglavnom može naći na tržištu SAD-a,

- tvari lignani iz raznog sjemenja i cijelog zrna žitarica - posebno je visoka količina lignana u lanenim sjemenkama - lignani pokazuju sličan učinak kao i izoflavoni; jedna studija je pokazala da 5-10 g lanenih sjemenki dnevno (u grupi od 28 žena poslije menopauze) pokazuje znatno povećanje izlučivanja C-2 metabolita estrogena, što je povoljno. Bilo bi povoljno uključiti barem 2 serviranja izvornih žitarica cijelog zrna, ali ne industrijske proizvode poput corflakesa, mueslija i sl., nego cjelo-zrnate žitarice - zob, zobene pahuljice, proso i druge koje ćete sami pripremiti kod kuće. Lanene sjemenke je prije upotrebe potrebno zgnječiti ili usitniti, kako bi lignani imali veću dostupnost pri probavi,

- povrće iz porodice krstašica: brokula, kelj, kelj pupčar, kupus, cvjetača, koleraba, gorušica, repa - sadrže fitotvar indol-3-karbinol koji djeluje slično kao i izoflavoni. Ovo povrće treba jesti barem jednom dnevno i prvenstveno sirovo te kuhano na pari kako bi se sačuvale fitotvari, treba izbjegavati dužu termičku obradu i kuhanje u većoj količini vode.