Trudnoća: Trening za dan X
Foto: Tuzlanski.ba

Trudnoća je po mnogo čemu posebno razdoblje. Tada se kod žene budi pojačana svijest o tijelu, o tome da ga treba njegovati i osnažiti, učiniti izdržljivijim za promjene i napore koji ga očekuju.

Jedan od načina za to su sportske aktivnosti. Koje dobro one donose? Jačaju leđnu muskulaturu, sprečavaju trombozu, stvaranje vena i hemoroida. Redovno umjereno kretanje znači i manje problema za mišiće, stomak, crijeva, tetive i krvotok.

Trudnica koja se dovoljno kreće lakše postiže težinu preporučljivu za zdravu trudnoću – 10 do 12 kilograma više. Trenig poboljšava iskorištenost kisika i kod majke i kod djeteta, razgrađuje stres i povećava tjelesne sposobnosti.

Kako se pripremiti za sportsku aktivnost u trudnoći?

*Prvo i najvažnije je zdrava trudnoća. Ne vježbajte prije detaljnog razgovora sa svojim ginekologom.

*Ako je trudnoća imalo rizična, nametnut će se određena pravila kojih

se valja pridržavati, čak ako ona sasvim ili djelomično ograniče fizičku aktivnost, pa tako i vježbanje.

*Kad ustanovite da je s vašom trudnoćom sve u najboljem redu, odaberite neku od aktivnosti najprimjereniju vašem općem zdravstvenom stanju, fizičkoj kondiciji i afinitetima.

*Ako ste se i prije trudnoće bavili kakvom fizičkom aktivnošću, samo je prilagodite novonastaloj situaciji.

*Ako dosad niste bili fizički aktivni, budite oprezni i ne izlažite se velikom naporu. Najbolje bi bilo vježbati pod stručnim nadzorom i to izabrati vježbe namijenjene isključivo trudnicama.

9 preporuka

1. Koje se aktivnosti preporučuju? Hodanje i plivanje najčešće se preporučuju kao idealne aktivnosti tokom čitave trudnoće. Zatim je tu joga, neke vrste aerobika, stretching, pilates.

2. Koje treba izbjegavati? Izbjegavajte sportove u kojima je mogućnost povreda i padova najveća kao i one u kojima dolazi do potencijalno opasnih kontakata sa suigračima, igre loptom zbog mogućnosti udaraca u trbuh, brze sportove u kojima dolazi do naglih promjena smjera.

Mnogi ljekari od drugog trimestra nadalje savjetuju trudnicama da ne voze bicikl zbog mogućnosti pada. Iz istog razloga ne preporučuje se ni rolanje.

3. Kako i koliko vježbati? Za početak, ako niste dotad vježbali, dovoljno je pet do deset minuta. Osluškujte svoje tijelo i u skladu s njegovim odgovorom postepeno povećavajte minutažu. Ako vježbate u zatvorenom prostoru, pazite da bude dobro provjetren.

4. Šta izbjegavati? U prvom je trimestru pregrijavanje. Nakon trećeg mjeseca vježbe koje zahtijevaju dulje ležanje na leđima. Također, izbjegavajte duža razdoblja stajanja. Od četvrtog mjeseca nadalje pripazite da prilikom vježbanja ne izgubite ravnotežu.

5. Kada prekinuti s vježbanjem? Čim vas nešto zaboli ili se počnete osjećati loše, prekinite s vježbanjem.

Obavezno prekinite ako osjetite neobičnu bol, vrtoglavicu, opću slabost, glavobolju, kratak dah ili gubitak daha, kontrakcije maternice, vaginalno krvarenje, lupanje srca ili bol u prsima.

6. Postoji li za to test? Općenito uzevši, puls vam ne bi smio premašiti 140/min, iako i to može biti previše za neke žene. Najlakše ćete provjeriti jeste li pretjerali s vježbanjem tzv. govornim testom. Ako vam vježbanje onemogućuje da nastavite konverzaciju, znači da ste pretjerali!

7. Šta treba jesti? Jedite dovoljno ugljikohidrata iz voća, povrća i žitarica.

8. Kako izbjeći znojenje? Pijte dosta tekućine, čak i onda kad ne osjećate žeđ. Znojenje nećete izbjeći tako što nećete piti tečnost, već tako da svoju sportsku aktivnost primjerite svojim mogućnostima.

9. Prija li mi ples? Ne bi se moglo reći. Ples kao i sve vrste aktivnosti koje zahtijevaju da se vrtite oko svoje osi dovode do omotavanja pupčane vrpce, piše portal Bebe i mame.