Foto: Tuzlanski.ba

Banane za pečenje hljeba ili kolača trebaju biti dovoljno zrele da bi pružile potrebnu slatkoću, ali i za nezrele primjerke ima nade. 

Etilen, plin koji ispuštaju brojne vrste voće i povrća, uključujući banane i jabuke pospješuje dozrijevanje, a za taj je proces potrebno 24 sata do sedam dana.

Kako biste što prije mogli uživati u slatkim bananama spremite ih u papirnatu vrećicu. Imate li jabuku, stavite i nju unutra. Provjeravajte stanje svakoga dana i kad banane potamne, izvadite ih iz vrećice.

Ako vam se žuri, isprobajte trik s rernom. Pecite banane na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata do 40 minuta. Pazite da ih ne prepečete jer bi se mogle rasprsnuti.

Banane možete i staviti u zamrzivač na nekoliko sati. Bit će slađe nego prije, ali ipak ne u tolikoj mjeri kao nakon pečenja u pećnici.

Kako biste spriječili da zrele banane istrunu, držite ih u dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici u frižideru. Možete ih i zamrznuti, bilo da ih prethodno narežete na kolutove ili zgnječite u pire s po kašikice limuna za svaku bananu. (punkufer.hr)