Tri umne igre kojima se nesigurni muškarci služe u vezama
Foto: Tuzlanski.ba

Vaše srce treperi u njegovom prisustvu i zaista biste željeli da znate - da li je on taj?

Sve je bilo idealno do trenutka kada se on nije pojavio na zakazanoj večeri, pri čemu se nije udostojio ni da pozove da kaže šta ga je spriječilo da ne dođe. Nakon razgovora na ovu temu, nekako uspijeva da vas ubijedi da ste vi krivi? Ne prolazi mnogo vremena i nešto slično se ponavlja, a vi već krećete da sumnjate u sebe, i pomišljate da sigurno nešto radite pogrešno. Vjerujete da niste dovoljno dobri, da bi trebalo više da se trudite oko njega i vaše suze ne prestaju da padaju. Kao prvo – obrišite suze. Život je suviše kratak da biste ga trošli na nekog ko vas ne zaslužuje. Kao drugo otkrivamo vam koje su to umne igre kojima se služe nesigurni muškarci, a biste znali da li imate posla sa jednim takvim, prenosi Ženski Magazin.

Krivica

Riječi mogu da budu jednako bolne kao i fizički udarci, naročito ako su upućene od strane voljene osobe i ako dolaze nenadano. Osobe sklone ka tome da drugima nabacuju osjećaj krivice na leđa, upiru prstom u njihovom pravcu, kako bi zadržali prednost. Slično kao kada igrate poker, blefiranje je sve. Opružbe i projekcija uglavnom dolaze podsvjesno, podstaknuti željom za odbranom. Što ih čini još opasnijim za jednu vezu. Oni koji druge krive za svoje ponašanje pate zapravo od nedostatka samopoštovanja, ali pošto ne mogu sebi to da priznaju gledaju u pravcu svog partnera. Hronične riječi koje izazivaju osjećaj krivice započinju igru koja na kraju ima dva gubitnika iako onaj koje je vodi misli da će da izađe kao pobjednik. Ako znate da za nešto zaista niste krivi, ne dozvolite da vas bilo ko uvjeri u suprotno.

Sramota

Bliski rođak krivice kog sve češće viđamo ovih dana u nezdravim odnosima je svakako osjećaj sramote. Izazivanje osjećaja sramote kod partnera u velikoj mjeri može da postane toksično. Osobe koje su vam bliske mogu učiniti da se osjećate posramljeno bez vašeg bilo kakvog učešća. Mogu vas navesti da poverujete da čak i dišete pogrešno. Oni koji imaju običaj da izazivaju osjećaj sramote kod drugih, zapravo zavise od tog osjećaja, jer ih on uzdiže. Oni nastoje da vas prizemlje, kako bi mogli da manipulišu sa vama. Njihov strah se zapravo ogleda u tome što se plaše da ćete otići ako otkrijete da ste bolji od njih i da svakako zaslužujete bolje.

Savršena slika

Često osobe koje drugima na nos nabijaju osjećaj sramote i krivice, djeluju poprilično uspješno u tome jer se njihova potreba da se uzdignu kroz vaše spuštanje oslanja na sam perfekcionizam. To bi značilo da je njihov spoljašnji sjaj to te mjere ispoliran da vas zaslijepe da vidite njhovo pravo lice. Samopouzdanje osoba koje zavise od toga da podmeću nogu drugima i izazivaju kod njih osjećaj krivice i sramote je obično vrlo nisko, i one ga uzdižu na ovakav način. Ovakve osobe će učiniti sve da zadrže u vašim očima tu savršenu sliku nepogrešive zvijezde, pred kojom bi trebalo da se izvinjavate za svaki pogrešan (ali i ispravan) korak. (Tuzlanski.ba)