Tri najčešće finansijske greške tipične za žene
Foto: Tuzlanski.ba

Ne, nije riječ o nepromišljenom trošenju novca, što će vjerovatno mnogi pomisliti. Žene su oprezne s finansijama i u tome se krije jedna od zamki...

Finansijska neovisnost temelj je osobne slobode i jedan od glavnih faktora duševnog mira - besparica, minusi, krediti i dugovi itekako utiču na kvalitetu života, izazivaju nesanicu i izlažu te golemom stresu.

Znate kako se kaže: Novac nije bitan onom ko ga ima, ali bitan je onome ko ga nema. Kako biste uvijek imale, barem onoliko koliko vam treba za pristojan život i sitne radosti, a ako su vam apetiti veći, onda i više, poslušajte savjete Tori Dunlap, finansijske trenerice i autorice knjige The Financial Feminist.

Primijenite ih i podebljajte svoj račun.

Dunlap se fokusirala upravo na žene i njihov doživljaj novca, način na koji ga troše i investiraju. Žene i muškarci itekako se razlikuju kada je o novcu riječ, a u nastavku otkrivamo tri uobičajene zamke u vezi s ličnim finansijama za koje Tori kaže da su tipične za žene te savjetuje kako ih izbjeći. Otkrijte šta zaista znači promijeniti svoj odnos prema novcu na bolje.

Brzate i preskačete korake

Tori kaže da, iako su mnoge njene klijentice u početku bile uzbuđene svega što su naučile o ulaganju, štednji i otplati dugova, taj je entuzijazam s vremenom splasnuo ako nisu prvo poradile na svom odnosu prema novcu. “Ne možete ostvariti materijalno blagostanje sve dok ne počnete shvatati kakvu vrstu emocionalnih i psihičkih blokada imate oko novca", objašnjava Tori te savjetuje vrlo jednostavnu vježbu koja će vam u tome pomoći.

Riječ je o vođenju dnevnika, što Tori preporučuje prije, nego se upustite u same brojke. Razmislite o svom prvom sjećanju na novac i o tome kako je to sjećanje uticalo na vaše današnje finansijske navike. Ovakve vježbe pripremit će vas za uspjeh na finansijskom putu prije, nego što uopšte napravite proračun.

Previše analizirate

Je li vam se ikada dogodilo da želite skuhati zdravu i ukusnu večeru kod kuće, ali toliko ste neodlučni oko toga šta kuhati da na kraju završite na pizzi u kvartovskom restoranu, u kasnim večernjim satima? Ako ste odgovorili potvrdno, onda vam je poznat osjećaj analitičke paralize, za koji Tori kaže da je vrlo česta prepreka kod žena u ispunjavanju osobnih finansijskih ciljeva. Mnoge od njih previše i predugo razmišljaju o pronalaženju najboljeg investicijskog fonda ili nekog drugog oblika štednje pa s istom ni ne počinju, a godine prolaze, prenosi Žena.hr.

Tori savjetuje - jednostavno krenite sa štednjom, ulaganjem ili čak i ulaženjem u kredit - učiniti prvi korak mnogo je važnije za finansijski rast nego pronaći savršenu opciju. Naglašava, najvažnije je početi što prije. Naime, razlika između opcija toliko je malena da se ne isplati čekati. Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe je da odaberete jednu opciju i krenete. Već danas.

Bojite se ulaganja

Mnoge žene zaziru od ulaganja i u tome se uveliko razlikuju od muškaraca koji pak ponekad previše hazarderski ulaze u isto. Mi smo ziherašice, dok oni previše riskiraju. Ni jedno ni drugo nije dobro. Trebalo bi pronaći sredinu, a to za žene znači da bi se trebale usuditi riskirati. Prema Tori, ulaganje je ustvari briga o 65-godišnjoj sebi. "Ulaži sada kako bi jednog dana mogla potrošiti. Primjerice, na fini sauvignon blanc uz ručak”, objašnjava Tori. Ono što želi reći je da sada ulažete kako biste mogle lijepo živjeti u penziji.

Paralizirajućeg straha od ulaganja možete se riješiti tako što ćete se bolje upoznati s problematikom, ali i razmisliti o tome zašto će ulaganje biti dugoročno dobra stvar za vas i zašto će se odlaganje tog novca na neko vrijeme isplatiti. Stavljanje nešto novca sa strane u 2023. putem ulaganja može napraviti veliku razliku u 2043., 2053. ili 2063. godini. (Tuzlanski.ba)