Tajne zdravog i sretnog braka parova s djecom
Foto: Tuzlanski.ba

S dolaskom djece puno se toga promijeni. Evo nekoliko korisnih savjeta kako biti u zdravom i sretnom braku i onda nakon što postanete mama i tata.

Stavite jedno drugo na prvo mjesto (da, ispred djece)

Stručnjak za veze Charles J. Orlando i autor knjige The Problem with Women... is Men tvrdi da bi suprug i supruga jedno drugome trebali biti na prvom mjestu, ispred djece. 'Brak je okosnica doma i to svatko treba vidjeti i osjetiti. I djeca će se osjećati sigurnije i bolje ako roditelji imaju prisan i zdrav odnos', savjetuje stručnjak.

Nemojte govoriti partneru kako da provodi vrijeme s ocem

Mame i tate imaju vrlo različite uloge u životu djeteta. Mame su uglavnom brižnije i pazit će, naprimjer, da dijete jede dovoljno povrća, a očevi su zabavniji i dozvolit će djetetu da pojede kolač za doručak. 'Iako su vaše metode sigurnije i superiornije, najbolji način da suprugu pokažete da mu vjerujete i da ga poštujete je da ga pustite da radi po svom', savjetuju stručnjaci.

Seks kao prioritet

'Seksanjem nastaju djeca stoga je ironično da djeca budu ta koja ugrožavaju romantiku', kaže psihoterapeutkinja i autorica knjige Mating in Captivity: Reconciling the Erotic & the Domestic, Esther Perel. Nije teško pronaći razlog zašto da se ne poseksate, ali seks je ljepilo koje povezuje dvoje ljudi. Dakle, zaključajte vrata spavaće sobe i prepustite se strastima.

Zapamtite da ste prvo bili muškarac i žena, a onda mama i tata

Prije djece vam je zabava bila na prvom mjestu, a sad treba organizirati posjet zubaru, odlazak u vrtić, izvan školske aktivnosti i još šuno, puno toga. Istraživanja su pokazala da par koji ima neku zajedničku aktivnost, uz koju se opušta, ima i intimniji odnos. I da, gledanje TV-a zajedno se ne računa. Planinarenje, piknik, tenis, kuglanje... Odaberite nešto što vas oboje veseli i nađite vremena za zabavu. Jednog dana će djeca otići, a vi ćete još dugo ostati u braku i znat ćete se zabavljati.

Flertujte ispred djece

Sasvim je u redu da vaše potomstvo svjedoči vašim poljupcima i zagrljajima. To ne samo da će održati vašu romantiku, već ćete tako djeci dati do znanja da brak nije samo raspravljanje oko odgovornosti i plaćanja računa. Možete flertovati dok najstarije dijete ne navrši 13 godina, nakon toga će vaše razmjene nježnosti vjerojatno nazivati odvratnima. Nakon toga nastavite s flertom iza zatvorenih vrata. (magazin.hr)