Foto: Tuzlanski.ba

Mnoge mame nisu upoznate sa činjenicom da lagana masaža može pomoći da smirite svoju bebu, piše Bright Side.

Bebe su posebno osjetljive na ugodan dodir i refleksoterapiju - nježnu stimulaciju tačaka pritiska u stopalima - što može učiniti čuda za zdravlje vaše bebe. Obavezno slijedite preporuke svog pedijatra i vidjet ćete da masaže stopala mogu biti izvrstan dodatak vašoj svakodnevnoj rutini s bebom, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Nicanje zuba

Ako bebi izbijaju zubi, nježno masirajte vrhove prstiju kako biste ublažili bol. Tačke koje odgovaraju gornjoj i donjoj čeljusti i zubima nalaze se ispod zglobova nogu. Pritisak na malene prste na nogama prirodni je lijek protiv bolova u zubima.

2. Curenje iz nosa

Trljanje bebinih nožnih prstiju može pomoći u tome. Glavna tačka koja odgovara sinusima nalazi se na vrhu jastučića palca. Nježnom masažom ovog mjesta možete pomoći svojoj bebi kod simptoma prehlade i bolova u sinusima.

3. Bol u prsima

Ako se vaša beba bori s začepljenjem u grudima, pokušajte nježno masirati mjesto ispod njihova 3 srednja prsta. Možete ga pritisnuti jastučićem palca i masirati gore-dolje. Također možete pokušati obaviti prste obje ruke oko djetetovog stopala i lagano palčevima pritisnuti to područje.

4. Uznemireni trbuh

Masiranje srednjeg dijela stopala vaše bebe može pomoći kod grčeva i nelagode u stomaku. Lagana masaža na sredini stopala prirodan je način za ublažavanje bolova u stomaku.

5. Probavne smetnje

Nježna masaža stopala može pomoći vašoj bebi kod probavnih problema. Laganim pritiskom na tačku koja se nalazi 4 prsta od palca može ublažiti probavne smetnje, bolove u stomaku i mučninu.

6. Problemi sa gasovima

Stimuliranje tačke smještene između velikog i drugog prsta na nogama može ublažiti mučninu, povraćanje i nadutost.

7. Zatvor

Prema istraživanju, masaže stopala mogu ublažiti zatvor. Lagano trljajte bebinu petu ako je boli trbuh. Ovaj dio stopala povezan je sa želucem i prirodno može ublažiti probleme povezane sa zatvorom.