Svjetska sedmica dojenja: Dojite iako ste pozitivni na COVID-19
Foto: Tuzlanski.ba

Međunarodni hitni fond za djecu (UNICEF), odgovoran za pružanje humanitarne i razvojne pomoći djeci u cijelom svijetu, odbacio je tvrdnje dijela marketinških stručnjaka za dječju hranu da bi se virus COVID-19 mogao prenijeti dojenjem.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), a povodom Svjetske sedmice dojenja, koja se obilježava od 1. avgusta i završava danas, iz ureda UNICEF-a u Turskoj potvrdili su da je sigurno nastaviti dojiti čak i ako se sumnja ili potvrdi da je majka zaražena koronavirusom.

- Prednosti dojenja nadmašuju rizike od COVID-19 -

Zaposlenici UNICEF-a, koji su željeli ostati anonimni, ponovili su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da žene koje doje ili izdajaju mlijeko mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa.

"Brojne prednosti dojenja znatno nadmašuju potencijalne rizike od bolesti povezane s virusom", rekli su.

Ured UNICEF-a u Turskoj je takođe pozvao preduzeća i poslodavce da sprovedu politiku prilagođenu porodici i majkama da im, omoguće prostor i vrijeme i pruže podršku dojenju.

Prema novom istraživanju objavljenom u akademskom časopisu JAMA Pediatrics, vakcina, koja uključuje RNA virus, ne prenosi se na dojenčad dojenjem.

"Dojenje djeci pruža najbolji početak u životu. To je bebin najbolji izvor ishrane, jačajući razvoj mozga sa doživotnim blagodatima za bebu", rekli su iz UNICEF-a.

Svjetska sedmica dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. avgusta kako bi se podigla svijest i potaknulo djelovanje na teme povezane s dojenjem. Ovogodišnja tema je "Zaštititi dojenje: Zajednička odgovornost".

Stručnjaci UNICEF-a kažu da rano započinjanje dojenja (unutar prvog sata rođenja), isključivo dojenje (do petog mjeseca života) i kontinuirano dojenje (od šestog do 23. mjeseca djetetova života) nudi snažnu odbranu od svih oblika neuhranjenosti u djetinjstvu.

- Više od 820.000 dječijih života moglo bi se spasiti dojenjem -

Pohvalivši napore u poboljšanju stope dojenja u cijelom svijetu, iz UNICEF-a su za AA rekli da se značajno radi na promicanju, zaštiti i podršci dojenja te da je u posljednje četiri decenije došlo do povećanja učestalosti isključivog dojenja za 50 posto.

Svjetska zdravstvena organizacije navodi da bi se više od 820.000 dječjih života moglo bi spasiti svake godine, ako bi sva djeca starosti do dvije godine bila optimalno dojena.

Procjenjuje se da je pothranjenost povezana sa 2,7 miliona smrtnih slučajeva godišnje, odnosno 45 posto svih smrtnih slučajeva djece.

Iz UNICEFA-a pozivaju vlade da u potpunosti primijene Međunarodni kodeks WHO-a o marketingu zamjena za majčino mlijeko.

Međunarodni kodeks usvojila je Svjetska zdravstvena skupština 21. maja 1981. godine, kako bi porodice bile zaštićene od agresivnih marketinških taktika industrije adaptiranih mliječnih proizvoda usmjerenih na promicanje nadomjestaka za majčino mlijeko, što je pridonijelo smanjenju stope dojenja i povećanju morbiditeta među djecom.

- Pozitivni efekti na zdravlje majke -

Ginekologinja Selen Ecemis za AA je izjavila je dojenje je "najjači faktor u uspostavljanju posebne ljubavne veze između majke i djeteta nakon rođenja."

Ističući da je majčino mlijeko potrebno za zdrav rast i razvoj beba, Ecemis je rekla da se ono ne može zamijeniti proizvodima poput gotovih suplemenata.

"Dojenje povećava stopu preživljavanja kod nedonoščadi i djece sa niskom porođajnom težinom. Ima pozitivne učinke na zdravlje majke, kao što je postporođajni oporavak maternice i smanjenje krvarenja, pozitivna metabolička interakcija, smanjenje stresa i prirodna zaštita", dodala je Ecemis.