Šta ne biste trebali govoriti nekome ko je na dijeti?
Foto: Tuzlanski.ba

Želite nekom prijatelju, poznaniku ili članu porodice dati savjet u vezi mršanja i dijete, a na kraju to ne bude baš dobra ideja? To je vrlo čest slučaj, navodi jedna studija u Grčkoj.

 Istraživači su ispitali 289 osoba koje su uspješno izgubile suvišne kilograme i zadržale željenu težinu duže od godinu dana, kao i 122 osobe koje su smršale, no ubrzo vratile izgubljene kilograme nazad.

Učesnicima su bila postavljana detaljna pitanja o dijeti, fizičkoj aktivnosti i podršci koju u tom procesu dobijaju od porodice i prijatelja.

Iznenađujuće, ljudi koji su nakon dijete vratili izgubljene kilograme, prijavili su kako su od svoje porodice i prijatelja dobijali jako puno podrške.

Ove je zaintrigiralo naučnike, te su odlučili napraviti istraživanje kako bi otkrili šta je uzrok ovakvog neobičnog fenomena.

Istraživači su otkrili kako su oni koji su vratili izgubljene kilograme nazad često primali komentare i "podršku" u vidu opaski o tome šta bi trebali, a šta ne jesti.

Primjerice, u poređenju s ljudima koji su zadržali novu težinu, osobe koje su se vratile na prijašnji broj kilograma su navele kako su ih prijatelji i porodica vrlo često podsjećali na to koja je hrana zdrava, koja nije, šta je to što bi trebali, a šta ne jesti, te koliko bi trebali vježbati.

S druge strane, osobe koje su uspješno smršale i ostale s istim brojem kilograma duži period, navele su kako nisu imali česta "predavanja", te kako su njihovi prijatelji i članovi porodice uglavnom bili tu uz njih na način da su obavljali zajedničke fizičke aktivnosti, skupa jeli zdravu hranu, išli na trčanje i sl. Pored toga, od prijatelja i porodice su dobijali češće komplimente, nego kritike u vezi njihovih prehrambenih navika.

"Porodica i prijatelji veću podršku daju komplimentima i aktivnim učešćem u procesu održavanja tjelesne težine nego što to rade kritikama i instrukcijama. Dobronamjerna opaska bi vrlo često mogla biti protumačena kao kritika i nepotrebni podsjetnik za osobu koja se već bori sama sa sobom na svoj način", navodi se u studiji sa Harokopio univerziteta u Atini.

Studija je objavljena u publikaciji Journal of Behavioral Medicine. (24sata.info)