Foto: Tuzlanski.ba

Sir je namirnica koja odgovara uz gotovo sva jela, pogotovo zbog različitih okusa i teksture.

Od gaude i ementalera pa do paškog, sir se može pronaći u raznim oblicima i okusima. Međutim problem sira je što se vrlo brzo kvari, pogotovo kada ga ne spremate na ispravan način.

Evo nekoliko smjernica za pravilno spremanje sira:

Plastična vrećica pomoći će u očuvanju svježine sira, ali ona nije najbolji način za spremanje. Najbolji način spremanja ovisi o vrsti sira. Tvrde sireve najbolje je prvo omotati papirom za pečenje, a zatim staviti u plastičnu vrećicu. Plavi sir i polutvrdi sir mogu se spremiti u plastičnu vrećicu, dok bi se mekani sir trebao držati u plastičnoj posudi s poklopcem.

Svježi sir trebao bi ostati u svom originalnom pakiranju, uz promjenu vode svakih nekoliko dana. Kakav god da bio, najbolje mjesto za njega je u ladici frižidera gdje se inače drži povrće. Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez mnogo promjena, stoga je idealna za namirnice poput sira.

Svaki put nakon što koristite sir, iskoristite novi komad papira za pečenje i plastični omot kako biste sačuvali njegovu svježinu. Vijek trajanja sira također ovisi o vrsti, ali glavno pravilo koje trebate zapamtiti jest – što je sir tvrđi, imat će duži vijek trajanja. 

Za očuvanje od plijesni može vam pomoći malo ulja. Jednostavno namažite sir s malo maslinova ili biljnog ulja te ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem. Uvijek možete obrisati ulje papirnatim ubrusom te sir oprati u toploj vodi i bit će spreman za konzumaciju. (vecernji.hr)