Sedam stvari u kući koje uzrokuju umor
Foto: Tuzlanski.ba

Ako ne možete da se probudite i osjećate se pospano i iscrpljeno cio dan, pogledajte oko sebe. Možda su uzroci pospanosti na dohvat ruke.

Ovih sedam potpuno neškodljivih i uobičajenih stvari u vašem domu mogu biti uzrok poremećaja sna, pa čak i hroničnog osjećaja umora i pospanosti.

Nered u kući

Nered u kući zadržava vaš mozak u stalnoj napetosti. Stalni stres (čak i takav suptilan) vodi do nervoze, iscrpljenosti i osjećaja zamora. Da biste prekinuli začaran krug, uvedite korisnu naviku - sedmično čišćenje kuće.

Plavi zidovi u kući

Zvuči čudno, ali prema američkom istraživanju plava boja dovodi do pospanosti. Naučnici su analizirali 2000 različitih kuća sa spavaćim sobama u plavoj boji. Plava je umirujuća boja koja može da uspori otkucaje srca i snižava krvni pritisak. Dakle, plava pozadina čini da se osjećate pospanim, čak i ako to ne shvatate.

TV

Preciznije, navika da zaspite uz gledanje TV-a. Činjenica je da plavi raspon vidljivih zraka potiskuje proizvodnju melatonina koji je odgovoran za spavanje. Kao rezultat toga, san postaje lagan i plitak, tako da se ujutro vjerovatno probudite još umorniji nego što ste zaspali.

Vino

Da li volite da pijete uz večeru čašu crvenog vina? Nije loše. Ali samo ako večerate najmanje tri ili četiri sata prije spavanja. Male doze alkohola kasnije, suprotno popularnom uvjerenju, neće dati snažan san, već ćete se probuditi umorni i nervozni.

Mirisne svijeće

Naročito sa aromom lavande i drugim "opuštajućim" aromama. Ne potcjenjujte efekat aromaterapije.

Debele zavjese

Tama je prijatelj dobrog spavanja. Ali kako se ne biste osjećali pospano tokom dana, ostavite prozore bez zavjesa sve dok ne dođe vrijeme za spavanje. Pustite svjetlost u svoj dom.

Previše hladna soba

Hladni tuš, naravno kao i kafa ujutru pomažu da se razbudimo. Ali, hladna temperatura u kući, naprotiv, čini se da se osjećate umorno. Zato pokušajte da ohladite samo spavaću sobu, neposredno prije odlaska u krevet. (zenskimagazin.rs)